2. Dünya Savaşı sonrası dönemin en etkili diplomatlarından kabul edilen eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı işgalde bir başka, “yıkıcı dünya savaşı riskinin düşürülmesi” amacıyla müzakere edilmiş bir barışa yönelmenin vaktinin geldiğini söyledi. Kissinger’ın yazısı, Kiev’in tepkisini çekti.
The Spectator dergisinde bir yazı kaleme alan ABD’de Richard Nixon döneminde Dışişleri Bakanlığı yapan 99 yaşındaki Kissinger, “Müzakere yoluyla barışa ulaşma yolunda hâlihazırda gerçekleştirilmiş olan stratejik değişikliklerin üzerine inşa etme ve onları yeni bir yapıya entegre etme zamanı yaklaşıyor” ifadelerini kullandı.
Kissinger, barış sürecinin bir şekilde Ukrayna’yı NATO’ya bağlaması gerektiğini söyleyerek, “tarafsızlık alternatifi artık anlamlı değil” dedi.
Kissinger, mayısta Rusya’nın askerlerini 24 Şubat’ta başlayan işgal öncesi noktalara çekeceği, ancak Kırım’ın müzakere konusu olacağı bir ateşkes önerdiğini hatırlattı.
Kissinger’ın müzakere yoluyla barış önerdiği yazısı Ukrayna’nın tepkisini çekti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin danışmanı Mikhaylo Podolyak, “Kissinger hiçbir şeyi anlamamış, ne bu savaşın doğasını ne de dünya düzenine etkisi. Eski Dışişleri Bakanı'nın talep ettiği, ancak yüksek sesle söylemekten korktuğu reçete basit. Doğu Avrupa'nın diğer devletlerine karşı saldırmazlık garantileri vererek Ukrayna'nın bazı kısımlarını feda ederek saldırganı yatıştırmak” dedi.
Podolyak, böyle bir barışın, "kötü bir barış" olduğunu vurgulayarak, “Basit çözümlerin tüm destekçileri bariz olanı hatırlamalı. Şeytanla Ukrayna toprakları pahasına herhangi bir anlaşma, kötü bir barıştır. Böyle bir anlaşma Putin için bir zafer ve dünya çapındaki otokratlar için bir başarının tarifi olacaktır” ifadelerini kullandı.