Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 15 Temmuz 2018’de kurulan Helal Akreditasyon Kurumu’na, 5 buçuk ay için, Hazine’den 7 milyon 743 bin lira para aktarıldı. Yaklaşık 5 milyon harcayan kurum; “yönetim kurulunun belirlenmemesini” gerekçe göstererek stratejik planı hazırlayamadığını duyurdu.
Dört numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle kısa adı HAK olan Ticaret Bakanlığı’na Helal Akreditasyon Kurumu’nun “2018 Faaliyet Raporu” yayımlandı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Helal Akreditasyon Kurumu, helal ekonomisinden alacağımız payı günden güne artıracak ve ihracatımıza büyük katkılar sağlayacaktır” vaadini verdi. Kurumun görevleri ise; “helal akreditasyon hizmeti sunmak”, “helal akreditasyon ile ilgili kıstas ve tedbirleri belirlemek”, “uluslararası ve bölgesel akreditasyon birlikleri ve örgütleri nezdinde Türkiye’yi temsil etmek” ve “helal akreditasyonun önemini artırıcı faaliyetler yapmak” olarak sıralandı.
Sermaye giderlerine 4 milyon
Cumhuriyet'ten Şeyma Paşayiğit'in haberine göre, raporda; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aracılığıyla kurum hizmet binası için ihale işlemi gerçekleştirildiği bütçenin de Strateji ve Bütçe Başkanlığı’ndan temin edildiği bilgisi yer aldı. 2018 yılının temmuzunda kurulan kurum için, yedek ödenekten 2 milyon 43 bin TL, yatırımları hızlandırma ödeneğinden 5 milyon 700 bin olmak üzere toplam 7 milyon 743 bin TL ödenek tahsis edildiği kaydedildi. Ödeneklerden de personel giderine 333 bin TL, devlet primi giderlerine 39 bin TL, mal ve hizmet alım giderlerine 336 bin TL, 4 milyon 289 bin TL sermaye giderlerine toplamda 4 milyon 999 bin TL harcandığı bilgisine yer verildi. Kurumun bugüne kadar sadece toplantı ve sempozyum düzenlediği öğrenildi. Yaklaşık 5 milyon harcayan Kurum, yönetim kurulu oluşmadığı için stratejik planı hazırlayamadığını duyurdu.