T24 Dış Haberler
Suriye ordusunun saldırılarına karşı saldırı ile yanıt vererek kuzeybatı Suriye’de birçok cepheden harekete geçen Heyet Tahrir Şam (HTŞ) öncülüğündeki silahlı gruplar, Halep kentinin dış mahallelerinin bir kilometre yakınına ulaştı.
Çatışmalar, ilk olarak dün sabah erken saatlerde Halep'in batı kırsalında başlamıştı.
Halep ve İdlib illerinde Suriye ordusu ile iki gündür süren çatışmalarda söz konusu silahlı gruplar, 400 kilometrekarelik alanı kontrol altına aldı.
HTŞ liderliğindeki gruplar, gece saatlerinde devam eden çatışmalar sonrası Halep'in dış mahallelerinden Yeni Halep Mahallesi'ne yaklaştı. Böylece Halep kentinin dış mahallelerinin bir kilometre yakınına ulaşmış oldular.
İki gündür süren çatışmalar sonrası söz konusu silahlı gruplar, Halep ve İdlib'de 56 yerleşimin kontrolünü ele geçirdi.
TIKLAYIN | HTŞ liderliğindeki gruplar bir kez daha şehrin kapılarına dayandı
"Türkiye gerilimin tırmanışını önlemeye çalışıyor" iddiası
The Middle East Eye'dan Ragıp Soylu'nun haberine göre; üst düzey bir Türk güvenlik kaynağı, Türkiye'nin bölgedeki gerilimin tırmanışını önlemek için operasyonu engellemeye çalıştığını söylemişti.
2019 yılında Rusya ve Suriye hükümeti tarafından İdlib'de HTŞ liderliğindeki silahlı grupların kontrolündeki bölgelerde yerleşim yerlerini korumak amacıyla bir çatışmasızlık anlaşması imzalanmış ve bu anlaşma kapsamında iletişim ve koordinasyon kanalları kurulmuştu.
Hedef M5 yoluT24'ten Namık Durukan, silahlı gruplar tarafından oluşturulan Fethu’l Mubin Operasyon Odası tarafından yönetilen savaşan hareketli birliklerin M5 yolunu ele geçirmek istediğini yazdı. Doğu İdlib kırsalına bağlı Dahih beldesinin ordudan alınması sonrası M5 otobanı söz konusu gruplar tarafından ulaşıma kapatıldı. M5, Suriye'nin Ürdün sınırı yakınlarında başlayan ve Türkiye sınırı yakınlarındaki Halep'e kadar uzanan otoyol. İdlib vilayetini boydan boya kesen ve 450 kilometre uzunluğundaki yol, ülkenin nüfusu en fazla olan dört kentini, Şam, Humus, Hama ve Halep'i birbirine bağlıyor. Savaş öncesinde Suriye'nin ekonomik arterlerinden biri olan M5, ülkenin sanayi merkezlerinden Halep'i de besliyor. Uzmanlar otoyol aracılığıyla yapılan ticari işlemlerin savaş öncesinde 25 milyon dolarlık günlük hacme sahip olduğunu tahmin ediyor. Otoyol Suriye'nin doğusu ve kuzeyinden ülkenin geri kalan kesimlerine buğday ve pamuk taşımacılığı için kullanılıyor. Ayrıca Ürdün, Suudi Arabistan, Türkiye ve Arap ülkeleriyle ticaret de bu yol üzerinden yapılıyor. |