Gündem

HaberTürk yazarı Par'da 6'lı masa eleştirisi: Sokağa çıkıp vatandaşa sorduğunuzda akılda kalacak tek bir vaatleri yok

21 Ekim 2022 11:37

HaberTürk yazarı Kübra Par, "6’lı masanın en büyük çelişkisi bu kadar iddialı ekonomi kurmaylarına sahip olmalarına rağmen bugüne kadar 'Ekonomiyi muhalefet düzeltir' algısı oluşturamamış olmaları. Bilge Yılmaz, Ümit Özlale, Kerim Rota, Serkan Özcan, Durmuş Yılmaz, Faik Öztrak, Ali Babacan… Hepsi kendi alanında yetkin isimler. Fakat ekonomiden anlamak ayrı, siyasetten anlamak ayrı. Sokağa çıkıp vatandaşa sorduğunuzda akılda kalacak tek bir vaatleri yok." düşüncesini dile getirdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kasım ayında açıklayacağı ekonomi reform paketine değinerek yazısında "CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ilk haberi ABD seyahatinde verdi. “Kasım’ı bekleyin, ekonomik reform programımızı açıklayacağım” dedi. Muhalefet partilerinin ekonomik sorunlara karşı kapsamlı ve somut çözüm önerileri getiremediği bir dönemde son derece önemli bir çıkış bu.Kasım’da Kılıçdaroğlu’nun açıklayacağı program sadece CHP için değil muhalefetin kaderi için de bir nevi  köprüden önce son çıkış niteliğinde. Peki Kemal Bey Kasım ayında ne açıklayacak?Neo-liberal ekonomi politikalarını eleştiren, yalnızca çok yüksek eğitimli kesimin anlayabileceği teorik bir manifesto mu yayınlayacak? Yoksa milyonlarca kişiyi CHP’nin kapısına yöneltecek somut projelerle dolu bir kalkınma programı mı? Çıtayı koyacakları yer belli. 2-3 hafta içinde 7-8 milyon kişinin başvurmak için sıraya gireceği, başvuramayan 10 milyon kişinin de “Keşke ben de kriterlere uysaydım” diye hayıflanacağı, özetle geniş kesimlerde umut ve heyecan yaratacak projeler ortaya koymadıkları müddetçe açıklayacakları reform programının başarı şansı yok. Çünkü seçim kazanamadıkları müddetçe bahsettikleri reform programını hayata geçirme olasılıkları yok." ifadesini kullandı. 

Par şunları kaydetti:

"6’lı masanın en büyük çelişkisi bu kadar iddialı ekonomi kurmaylarına sahip olmalarına rağmen bugüne kadar “Ekonomiyi muhalefet düzeltir” algısı oluşturamamış olmaları. Bilge Yılmaz, Ümit Özlale, Kerim Rota, Serkan Özcan, Durmuş Yılmaz, Faik Öztrak, Ali Babacan… Hepsi kendi alanında yetkin isimler. Fakat ekonomiden anlamak ayrı, siyasetten anlamak ayrı. Sokağa çıkıp vatandaşa sorduğunuzda akılda kalacak tek bir vaatleri yok. Kur korumalı mevduatı, hazine garantili yol ve köprülere aktarılan parayı, yükselen enflasyonu eleştirmek halkın güvenini kazanmak için yeterli olmuyor."