Dünya

Gürcistan Parlamentosu Başkanı LGBTİ+ karşıtı yasayı imzaladı, gerekçe "ahlâki standartları korumak": Gökkuşağı, kamusal alanda yasaklanabilir

İktidardaki Gürcü Rüyası Partisi, sunduğu yasa tasarısının Gürcistan’daki “geleneksel ahlâki standartları korumak” için gerekli olduğunu söylüyor

03 Ekim 2024 20:53

T24 Ankara

Parlamentoda yeterli sandalyeye sahip olan Gürcü Rüyası Partisi’nden Parlamento Başkanı Şalva Papuaşvili, LGBTİ+ karşıtı yasa tasarısını imzaladı. Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili'nin imzalamayı reddettiği yasa, Onur Ayı etkinliklerinin ve gökkuşağı bayrağının kamusal alanda sergilenmesini yasaklamayı öngörüyor.

Gürcistan’daki LGBTİ+ aktivistleri yasa tasarısının 26 Ekim’de yapılacak parlamento seçimleri öncesinde hükümete yönelik muhafazakâr desteği arttırmak için kullanıldığını belirtiyor.

Papuaşvili yasayı imzaladığını sosyal medya hesaplarından şöyle duyurdu:

"Bugün Gürcistan Anayasası uyarınca 'Aile Değerleri ve Küçüklerin Korunması Hakkında' yasayı imzalıyorum. Bu yasayı imzalamanın bazı yabancı ortakların eleştirilerine neden olacağını anlıyorum ama Gürcüler diğerlerinden hiçbir zaman korkmadı. Bu şekilde kimliğimizi koruduk."

Ne olmuştu?

Kaos GL'de yer alan habere göre, Gürcistan parlamentosu 17 Eylül’de, LGBTİ+ haklarına kısıtlamalar getirecek olan “aile değerleri ve küçüklerin korunmasına” ilişkin bir yasanın üçüncü ve son okumasını onayladı. Yasa, Onur Ayı etkinliklerinin ve gökkuşağı bayrağının kamusal alanda sergilenmesini yasaklamayı öngörüyor. Bununla beraber; film ve kitaplara sansür uygulaması için yasal bir zemin sağlıyor.

İktidardaki Gürcü Rüyası Partisi, sunduğu yasa tasarısının Gürcistan’daki “geleneksel ahlaki standartları korumak” için gerekli olduğunu söylüyor. Gürcistan’daki LGBTİ+ aktivistleri ise yasa tasarısının 26 Ekim’de yapılacak parlamento seçimleri öncesinde hükümete yönelik muhafazakar desteği arttırmak için kullanıldığını belirtiyor.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zourabichivili tasarıyı imzalamayı reddetti. Ancak Gürcü Rüyası Partisi’nin yasayı kabul edecek çoğunluğa sahip olduğu biliniyordu.

 


'Gecenin Kıyısı'nda taraf tutmanın anlamsızlığı üzerine bir hikâye