Dünya

Gürcistan’daki protestoların ardından gelen toplu istifalar derinleşen siyasi bir krize mi işaret ediyor?

02 Aralık 2024 11:59
Deniz Kıryazı

T24 Dış Haberler

Gürcistan’da iktidar partisinin Avrupa Birliği'ne katılım müzakerelerine başlama girişimini askıya almasıyla patlak veren sokak gösterilerinin dördüncü gecesinde birçok kamu görevlisi istifa etti.

Gürcistan’da sokaklara dökülen AB yanlısı protestocuların parlamento binasına ve çevik kuvvet polisine havai fişek atmasının ardından, polis protestoculara tazyikli suyla karşılık verdi.

Rustaveli Bulvarı’ndaki protestocular, bugün erken saatlere kadar dağıtılamadı. Aralarında muhalefet ittifakı Değişim Koalisyonu liderlerinden Zurab Caparidze'nin de bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Dün yaptığı açıklamada protestoların nedenini inkâr eden Gürcistan Başbakanı İrakli Kobahidze, “hiçbir şeyi askıya almadıklarını ve bunun muhalefet tarafından ortaya atılan bir yalan olduğunu” söyleyerek yeni seçim çağrılarını da reddetti.

Gürcistan'ın ABD Büyükelçisi David Zalkaliani'nin görevinden ayrılan son üst düzey diplomat olduğunu doğrulayan başbakan, Zalkaliani'nin büyük baskı altında olduğunu belirtti.

3 gün önce ise iktidar partisi Gürcü Rüyası, AB'yi birliğe katılma görüşmelerini “şantaj” olarak kullanmakla suçlamış ve hükümetin bu konuyu 2028 sonuna kadar gündeme almamaya karar verdiğini söylemişti.

“Protestolar, niteliksel bir değişime işaret ediyor”

Gürcistan hükümeti, AB ve ABD tarafından “demokratik gerileme” nedeniyle eleştirilirken, ABD’nin cumartesi günü Gürcistan ile stratejik ortaklığını askıya aldığı bildirildi.

Kobahidze’nin, Gürcü Rüyası'nın hala Avrupa entegrasyonuna bağlı olduğunu ısrarla vurgulamasına rağmen giderek artan sayıda kamu görevlisi istifa etti. İçinde büyükelçilerin de bulunduğu yüzlerce devlet memuru ve 3 binden fazla öğretmen AB üyeliğini askıya alma kararını kınayan mektuplar imzaladı.

Protestolar esnasında kolluk kuvvetlerinin eylemcilere ve gazetecilere yönelik sistematik şiddeti sert bir şekilde eleştirildi.

Protestoların “niteliksel bir değişime” işaret ettiğini söyleyen Gürcistan'ın eski AB Büyükelçisi *Natalie Sabanadze*, BBC'ye verdiği demeçte şu yorumlarda bulundu:

“Belki de hükümet insanların korkacağını düşündü ama işler böyle yürümüyor. Dün sivil toplum aktivistleri ve sanatçılar kamu yayıncısını ele geçirip zorla canlı yayına girdiler. Bunu daha önce 2003’te, devrim öncesi Gürcistan'da görmüştüm.”

Cumhurbaşkanı'nın istifa etmesi bekleniyor

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, muhalefet partilerinin usulsüz olduğunu iddia ettiği geçen ayki tartışmalı parlamento seçimlerinden bu yana, protestocuları hükümete karşı toplayarak yeni bir oylama çağrısında bulunan güçlü bir figür haline gelmişti.

AB yanlısı olan Zurabişvili, nüfusun büyük bir çoğunluğuyla birlikte hükümeti, ülkelerini Rusya'nın etki alanına geri çekmeyi amaçlamakla suçluyor.

Ancak derinleşen siyasi krizin ardından Zurabişvili'nin birkaç hafta içinde istifa etmesi bekleniyor.