T24 Dış Haberler
Güney Kore'nin iktidar partisinden 3 milletvekili hariç tüm milletvekilleri, azil oylamasıyla karşı karşıya olan Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un görevden alınıp alınmayacağına ilişkin oylama öncesinde parlamentoyu terk etti. Tasarının kabul edilmesi için gereken 200 üye sayısına ulaşılamadı. Çünkü muhalefetin önergeyi kabul ettirebilmesi için iktidardaki Halkın Gücü Partisi'nin 8 milletvekiline ihtiyacı var. Öte yandan Seul'de binlerce kişi Güney Kore Ulusal Meclisi önünde eylemde.
Ulusal Meclis Başkanı Woo Won-shik, “Toplam 195 oyla, oy kullanan üye sayısı toplam üyelerin gerekli üçte iki çoğunluğuna ulaşmadı. Bu nedenle, bu konudaki oylamanın geçerli olmadığını ilan ediyorum.” dedi.
Yoon, salı günü yaklaşık 6 saatlik sıkıyönetim ilan etmiş; muhalefet partilerinin ve halkın tepkisiyle sıkıyönetim kararı kaldırılmıştı. Devlet Başkanı, bu sabah sıkıyönetim ilanı için özür dilemişti.
Kore Demokratik Partisi lideri Lee Jae-myung, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'u görevden alma girişimlerinin başarısız olmasının ardından kalabalığa hitap etti. Ulusal Meclis merdivenlerinden konuşan Lee, “eksiklikler nedeniyle istenen sonuçları üretemedikleri için” özür diledi ancak partisinin “pes etmeyeceği” konusunda ısrar etti. Lee, "Kore Cumhuriyeti için en büyük risk haline gelen Yoon Suk Yeol'u kesinlikle görevden alacağız.” dedi ve “Noel'e ve yılsonuna kadar bu ülkeyi kesinlikle normale döndüreceğiz ve bunu size bir Noel ve yılsonu hediyesi olarak vereceğiz” diye ekledi.
Ulusal Meclis Başkanı'nın tasarının geçmesi için gereken asgari oya ulaşılamadığı için
oylamanın yapılamayacağını açıklamasının ardından
bazı protestocular gözyaşları içinde kaldı
Güney Kore'de sıkıyönetim ilanı
Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık gecesi televizyonda yaptığı konuşmada, "muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karışması" gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmiş ancak parlamentonun yaptığı oylamada kararı kaldırması ve ardından bunun Bakanlar Kurulunda onaylanmasıyla geri adım atmıştı.
Yoon, muhalefeti "hükümetin işlevini yerine getirmesini engellemekle" suçlayarak, sıkıyönetimin "Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal özgürlük düzenini korumayı amaçladığını" savunmuştu.
Sıkıyönetim ilanının ardından Savunma Bakanlığı, ordudaki komutanlara toplantı talimatı verip teyakkuzda olunması çağrısı yapmıştı. Öte yandan "sıkıyönetim birlikleri" olarak görevlendirilen askerlerin Ulusal Meclise girdiği bildirilmişti.
Ulusal Mecliste yapılan acil oturumda sıkıyönetim kararının kaldırılmasına ilişkin verilen önerge, 190 milletvekilinin oyuyla kabul edilmişti. Ulusal Meclis Başkanlığı Ofisi, sıkıyönetimin, yapılan oylamanın ardından "hükümsüz" hale geldiğini açıklamıştı.
Bunun üzerine Bakanlar Kurulunu toplayan Yoon, kabinenin onayının ardından sıkıyönetimi sona erdirdiğini duyurmuştu.
Yoon, sıkıyönetim ilan etmesini kendisine öneren Savunma Bakanı Kim Yong-hyun'un istifasını ise 5 Aralık'ta kabul etmişti.