İki yıldır tutuklu bulunan eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanakve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel hakkında 'Örgüt kurma ve yönetme', 'Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama' ve 'Örgüt propagandası yapma' iddialarıyla açılan davada karar verildi. Dosyanın avukatlarından Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın verilen kararın hukuk adına üzücü ve utanç verici bir karar olduğunu söylerken, İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu da, “Verilen hükmün yasal ve usuli içerikler taşımadığını düşünüyorum” dedi.
TIKLAYIN - Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel'in yargılandığı davada karar
Cumhuriyet'ten Seyhan Avşar'ın haberine göre, Cihan Aydın, Sebahat Tuncel’in ilk duruşmaya Sesli Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldığını belirterek, “Sebahat Hanım beyanında mahkeme huzurunda savunma yapmak istediğini söyledi. Kendisi şu an açlık grevinde. Mahkemeye gelemedi. Üç günlük raporu vardı. Mahkeme duruşmanın ertelenmesi talebimizi kabul etmedi” dedi. Kışanak’ın da aylar sonra ilk kez mahkemeye getirildiğine dikkat çeken Aydın, “Gülten Hanım savunma yaptı. Ardından hemen alelacele karar çıktı” diye konuştu.
Durakoğlu, bu yargılamada kullanılan usulün ceza muhakemeleri kanununu ihlal ettiğini belirterek, “Savunma hakkının kullanılmasına imkân verilmeden yapılan yargılamanın yargılama olarak kabul edilmesi asla mümkün değildir. Bu açıdan verilen hükmün yasal ve usulü içerikler taşımadığını düşünüyorum. AİHM kararlarına aykırı bir gerekçe taşıyacağı kaygısı içerisindeyim. Bu açıdan bakıldığında kararın, ‘nihai’ gibi görünse de Anayasa Mahkemesi ve AİHM’den döneceği, bu niteliği itibarıyla hak ihlali sayılacağı, daha gerekçesi dahi yazılmadan görünen bir nitelik taşımaktadır” açıklamasında bulundu.