Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı ve BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç, kâr marjlarının çok düşük olduğunu ve enflasyonun asıl nedenin maliyetler olduğunu söyledi. Fahiş fiyat eleştirilerine de yanıt veren Aykaç "Maliyet enflasyonuna eğilmediğimiz sürece bu konuşmalar spekülatif." dedi. Aykaç "Önümüzdeki aydan itibaren enflasyonda baz etkisini göreceğiz, mart-nisan sonrası dramatik düşüş bekliyorum." değerlendirmesini yaptı.
Galip Aykaç, Bloomberg HT yayınında konuştu. Aykaç, kontrollerinin sıkılışmasıyla bir problemlerinin olmayacağını belirtti. Denetimlerin uzun zamandır yapıldığını aktaran Aykaç, "Bizler, verilerimizi onlarla (hükümet) paylaşacağız. Belki günlük, belki haftalık. Onlar da kendi içlerinde bir analiz yapacaklar. O analize göre ne olduğu ortaya çıkacak. Biz aslında verilerimizi TÜİK'e, Merkez Bankası'na, zaman zaman Ticaret ve Tarım Bakanlığı'na veriyoruz. Bizim sektör olarak bir talebimiz var. Verileri tek bir merkeze verelim de farklı yerlere vermekten kurtarın bizi diyorum" dedi.
"Enflasyonun nedeni perakende sektörü değil"
Aykaç, Türkiye'de maliyet enflasyonu yaşandığını söyleyerek "Fahiş fiyat konusunun gündeme gelmesinin nedeni enflasyon oranının yükseliği. Dünyanın mücadele ettiği enflasyonun Türkiye'de biraz daha farklı halini görüyoruz. Maliyet enflasyonu var aslında. Maliyet enflasyonuna eğilmediğimiz sürece konuşulan şeyler tamamen spekülatif olacak" ifadelerini kullandı.
Gıda Perakendeciler Derneği Başkanı, 'fahiş fiyat' tartışmalarına değinerek "Bilgiye dayalı olmayan, bilinmeyen şeylerle ilgili fikir beyan eden bir sürü maaşlı diyeceğim yorumcuların televizyonlarda çıkıp yorumlar yaptığı ve bizlere cevap hakkının dahi tanınmadığı bir süreci yaşıyoruz. Bu durum kabul edilebilen bir şey değildir. Perakende sektörünü enflasyonu tetikleyen şeyle yan yana koymak kadar abest bir şey olamaz" değerlendirmesini yaptı.
"Kâr edenlerin yüzde 0 ila 4 arasında kâr marjı var"
Aykaç, kâr marjlarının düşük olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Yaklaşık 350 temel ürün, cironun yarısına denk geliyor. Temel tüketim ürünlerinde aşırı bir rekabet var ve marjlar son derece kısıtlı. Bizim bilançolarımız devletin elinde. Kârlılığın ne derece olduğu gözüküyor. Birçok işletmemiz zarar ediyor. Kâr edenler de 0 ile yüzde 4 arasında bir kâr marjları olduğunu söyleyebilirim.Yüzde 3-4 kârdan fedakarlık etseler bile enflasyonun normale gelmeyeceğini hepimizin anlıyor olması lazım. Bizim asıl odaklanmamız gereken kısım maliyetler. Şirketim adına söyleyebilirim, BİM'in kâr marjında son 5 yılda bir artış yok."
"EYT'ye takılan ciddi sayıda çalışan var"
EYT konusunda da değerlendirmelerde bulunan Aykaç “75 bin üzerinde çalışanı olan bir şirketiz. EYT'ye takılan ciddi sayıda çalışan var. Türkiye'deki gelir grubu üst ve alt olarak ikiye ayrıldı. Beklentileri karşılayacak bir asgari ücret oranı adil olacaktır. Asgari ücret konusunda işletmeler devletten beklenti içinde olacaktır” ifadelerini kullandı.
Önümüzdeki aydan itibaren enflasyonda baz etkisinin görüleceğini belirten Aykaç "Enflasyonda Mart-Nisan sonrası dramatik düşüş bekliyorum" yorumunu yaptı.
Aykaç, enflasyonun baz etkisi nedeniyle önümüzdeki aylarda düşmeye başlayacağını ve EYT konusunun şirketlere önemli bir yük getireceğini sözlerine ekledi.
Galip Aykaç, ayrıca, yüksek enflasyon nedeniyle Türkiye'nin yüksek ve alt gelir grubu olarak ikiye ayrıldığını söyledi.