Gündem

Gergerlioğlu'ndan Azerbaycan ve Türk iktidarına: Vicdanım İsrail'e petrol sevkiyatını kabul etmiyor

08 Ekim 2024 15:55

T24 Haber Merkezi

DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Azerbaycan’ın geçtiğimiz günlerde düzenlediği silah fuarına Türkiye ve İsrail’in de sponsor olduğunu ve fuarın en dikkat çeken sponsorlarından birinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadının sahibi olduğu Baykar firması olduğunu hatırlatarak,  "Azerbaycan’da bu rezaleti kabul edemeyiz. Baykar oraya sponsor oluyor, petrol sevkiyatından komisyon alıyoruz, sonra kalkıp İsrail’i eleştiriyoruz. Bu nasıl bir iştir? TÜRKPA’nın, Türkiye’nin ve Azerbaycan’ın bu konuyu gözden geçirmesi gerekiyor."

İsrail’in bu petrolü kullanarak Filistin’de savaş suçları işlediğini ifade eden Gergerlioğlu, "Soykırımın 1. yılındayız. Birilerinin para kazanma hırsı uğruna oluk oluk petrol akıtması kabul edilebilir mi? Bunu insanlık vicdanı nasıl kabul eder? Azerbaycan yetkililerine sesleniyorum: Bu, katil, cani, soykırımcı İsrail ile iş birliği yapmaktır. Ben TÜRKPA üyesiyim, iş birliği için buradayım ama soykırımcı bir ülkeyle yapılan bu ticari ilişkiyi vicdanım kabul etmiyor." dedi.


Azerbaycan’ın petrol sevkiyatının Türkiye üzerinden yapıldığını belirten Gergerlioğlu, Türkiye’nin de bu konuda sessiz kalmasını eleştirerek, hem Azerbaycan hem de Türkiye iktidarlarını kınadı. "Parlamentolar Arası Türk Dili Konuşan Ülkeler Asamblesi (TÜRKPA) olarak iş birliği için buradayız, ama katliam yapan bir ülkeye destek vermek ne demek? Türkiye, Azerbaycan’a bu konuda tek bir kelime etmedi. Azerbaycan’dan gelen petrol Bakü-Ceyhan hattı üzerinden geçiyor, bu petrol İsrail’e gidiyor ve orada insanlık suçu işleniyor. Türkiye sadece seyirci kalmıyor, aynı zamanda bu sevkiyattan komisyon alıyor. Böyle bir şey olabilir mi?" diye sordu. Gergerlioğlu, Türkiye’nin bu süreçteki rolüne de dikkat çekerek, "Türkiye sahnelerde, tribünlerde, meydanlarda İsrail’i eleştiriyor, gözyaşı döküyor. Ancak petrol sevkiyatından komisyon alıyor. Bu nasıl bir ikiyüzlülüktür?" ifadelerini kullandı.

Gergerlioğlu, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş başta olmak üzere, diğer yetkililere de çağrıda bulundu: "Türkiye, her platformda İsrail’i kınıyor ama perde arkasında Azerbaycan ile olan petrol ticareti devam ediyor. Türkiye'nin ve Azerbaycan’ın yetkilileri bu duruma dur demelidir. Üç kuruş komisyon için insanlık suçu işlenmesine göz yumulamaz. Bu iş birliği derhal durdurulmalı, aksi takdirde Türkiye de bu insanlık suçunun ortağı olacaktır."

Gergerlioğlu, TÜRKPA'nın da bu konuda bir tepki göstermesi gerektiğini vurguladı.