Dünya

George Floyd'u öldürmekle suçlanan polis memurunun davasında ilk gün: "Bu, ABD adaleti için bir test"

30 Mart 2021 08:24

ABD'nin Minneapolis kentinde geçen yaz gözaltına alınırken hayatını kaybeden siyah vatandaş George Floyd'un boynuna diziyle bastıran polis memuru Derek Chauvin'in davası dün başladı. Savcı Jerry Blackwell, Chauvin'in Floyd'a "hayatını dikkate almadan, aşırı ve anlamsız güç uyguladığını" söyledi. 

The Guardian'da yer alan habere göre, ABD'de geçen yaz siyah vatandaş George Floyd'u gözaltına alırken boynuna dizleriyle 9 dakika boyunca bastıran polis memuru Derek Chauvin'in davası başladı. 

Mahkeme salonunda jüriye seslenen Savcı Jerry Blackwell, "Chauvin ne yapıyorsa bilinçli bir şekilde yapıyordu. Floyd'un hayatına bakmadan aşırı ve anlamsız güç uyguladı" dedi. Blackwell "saldırı" tanımını kullanarak bunun Floyd'un hayatına mâl olduğunu söyledi. 

Savcı, jüriye Floyd'un hayatını kaybettiği dokuz dakikalık gözaltı videosunu izletti. Videoda, Chauvin'in Floyd'un boynuna diziyle bastırdığı ve dakikalar boyunca Floyd'un "Nefes alamıyorum" dediği görülmüştü. 

Blackwell juriye "Gözlerinize inanabilirsiniz, bu bir cinayet" dedi. Blackwell, Chauvin'i durdurmaya gelenlerin yardımını da kabul etmediğini ekledi ve bir ambulans görevlisinin Floyd'un nabzının atmadığını söylemesine rağmen boynuna bastırmaya devam ettiğini söyledi. 

Olayın ardından görevden alınan eski polis memuru Chauvin'in avukatı Eric Nelson ise duruşmanın açılış konuşmasında Floyd'un olay sırasında uyuşturucu etkisi altında olduğunu, davranışlarına bağlı olarak güç kullanımının normal olduğunu savundu. Chauvin, Floyd'un uyuşturucu etkisi altında kalp krizi nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi. 

Mahkeme salonunun dışında ise Floyd ailesinin avukatı Benjamin Crump, söz konusu davanın "ABD adaleti  için bir test niteliği taşıdığını" söyledi. Crump, "Dünya bunu izliyor" dedi.

Dava devam ediyor. 

Ne olmuştu?

ABD'nin Minneapolis kentinde geçen yıl Mayıs ayında bir şarküteride çalışanlar, 46 yaşındaki George Floyd'un alışverişten sonra kasada ödeme yapmak için verdiği 20 doların sahte olduğunu fark edip, polise haber verdi.

Olay yerine gelen polis de Floyd'u gözaltına almak istedi. Polisin gözaltı işlemi sırasında olaya tanık olan bir kişi, olayı baştan sonra Facebook'tan canlı yayımladı.

Videoda, polis memuru Derek Michael Chauvin'in kelepçe takarak yere yatırdığı Floyd'un boğazına diziyle dakikalarca bastırdığı görüldü. Floyd'un çok defa "Nefes alamıyorum" diye bağırdığı ancak daha sonra bilincini kaybettiği görüldü. Floyd, hayatını kaybetti.

George Floyd'un ölümü, ABD'de ırkçılık ve polis şiddetine karşı protestoların tüm ülkede yayılmasına neden oldu.