Gündem

Gebze’deki hayvan katliamında “ketacontrol” kullanımı iddiası: Hayati fonksiyonları etkileyerek ölüme yol açıyor; yetkisi olmayanların kullanması suç

11 Ekim 2024 17:34
Ceren Bala Teke

Gebze’de 43 hayvanın katledilmesinde “ketacontrol” adlı ilacın kullanıldığı iddiaları gündeme geldi. T24’e konuşan Veteriner Hekim İlknaz Yalçın, bu ilacın anestezi amacıyla dahi tek başına kullanımının uygun olmadığını belirterek; “Çok yüksek dozlarda hayati fonksiyonları (solunum ve kalp) etkileyerek ölüme yol açabilir. Uygulama miktarını sadece veteriner hekimler belirleyebilir, uygulama ise veteriner hekimler haricinde, veteriner hekim gözetiminde veteriner teknikerleri tarafından yapılabilir. Yetkisi olmayan kişiler tarafından kullanılması suç teşkil eder” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Gebze Belediyesi Sokak Hayvanları Tedavi, Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi’nin önünde gönüllüler tarafından kaydedilen görüntülerde, çöp torbaları içinde konteynıra atılmış çok sayıda köpek ve kedi ölü halde bulundu. Çöp poşetlerini açan hayvanseverler, öldürülen hayvanların bedenlerinin hala sıcak olduğunu, içlerinden henüz can çekişen hayvanların olduğunu belirtti. Yerelde gönüllü olarak da çalışan hak savunucusu, toplamda 30 köpek ve 13 kedinin "Keta-Control" isimli ilaçla öldürüldüğünü iddia etti.

Olayla ilgili, adli ve idari soruşturma başlatıldı, yetkililerin açığa alındığı duyuruldu. Gebze Belediyesi, hayvanların sokaklardan "cansız olarak toplandığını" öne sürdü. 

Veteriner Hekim İlknaz Yalçın, hayvanlara enjekte edildiği iddia edilen “ketacontrol” adlı ilacın ne olduğunu ve fazla dozlarda verildiğinde sonuçlarının neler olabileceğini anlattı.

Gebze'de hayvan katliamı: Belediyeye ait rehabilitasyon merkezinin çöpünde, ölü kediler ve köpekler bulundu!

İlaç uygulanırken dozun ayarlanmasının önemine değinen Yalçın, “Ketacontrol, ketamin denilen dissosiyatif anesteziğin bir formülasyonudur. Ketamin, NMDA reseptörlerini antagonize ederek etki gösterir. Anestezi amacıyla tek başına uygulanması tercih edilmez. Tek başına uygulanması durumunda şiddetli kasılmalar, kaslarda ve hayati organlarda istemsiz tepkilere yol açabilir. Uygulamada uygun dozun ayarlanması son derece önemlidir. Kiloya uygun dozda, hastanın hastalıklarına ve genel durumuna uygun olarak hesaplanmalı ve uygulanmalıdır” dedi.

“Hayati fonksiyonları etkileyerek ölüme yol açar”

İlacın aşırı doz uygulanması halinde bilinç kaybı, solunum baskılanması gibi ciddi etkileri olduğunu belirten Veteriner Hekim Yalçın, şunları aktardı:

“Aşırı doz ketamin uygulanmasının ciddi yan etkilere ve ölüme yol açabilir. Sebep olabileceği yan etkiler ise şöyle; bilinç kaybı, solunumun baskılanması ve solunumun durması, kardiyovasküler sistemde yaratacağı yan etkilere bağlı olarak kalp ritminin dozulması ve kalp durması, kontrolsüz kas hareketleri, huzursuzluk, sindirim sistemini etkileyen sorunlardır. Çok yüksek dozlarda hayati fonksiyonları (solunum ve kalp) etkileyerek ölüme yol açabilir. Etki mekanizması sebebiyle doza bağlı olmakla birlikte bilincin ve algılamanın tamamen ortadan kalkmaması, bireyin yaşadıklarını algılamasına yol açabilir. Ketaminin aşırı doz kullanımında ölüm süresi, bireysel sağlık durumuna, alınan doz miktarına, metabolizmaya bağlı olarak değişkenlik gösterir. Uygulamayı takiben kısa süre içerisinde veya birkaç saati bulan süreçlerde ölüm görülebilir.”

“Anestezi gerekmeyen durumlarda kullanılmaz”

Anestezi gerekmeyen herhangi bir durumda ilacın kullanılmaması gerektiğini belirten Yalçın, “Genellikle ameliyatlarda tam anestezi sağlamak amacıyla kullanılır. Tek başına kullanımı yan etkilerinin şiddetli olması sebebiyle genellikle önerilmez” ifadelerini kullandı.

“Yetkisi olmayan kişinin kullanması suçtur”

Yalçın, yetkisi olmayan kişilerin ilacı kullanmasının suç olduğunu belirterek; şöyle konuştu:

“Hastaya verilecek/uygulanacak miktarını dikkatli bir şekilde hesaplamak gerekir çünkü yan etkileri güçlü olan bir ilaçtır. İlacın uygulanacak miktarı, yani dozu, hayvanın ağırlığına, hastalık durumuna, birlikte kullanılacak diğer ilaçlara bağlı olarak değişmektedir. Uygulama miktarını sadece veteriner hekimler belirleyebilir, uygulama ise veteriner hekimler haricinde, veteriner hekim gözetiminde veteriner teknikerleri tarafından yapılabilir. Yetkisi olmayan kişiler tarafından kullanılması suç teşkil eder.”