Gündem

Gebze'deki hayvan katliamına tepki yağıyor: Yasa derhal iptal edilmeli ve sorumlular yargılanmalı!

"Yeni yasa, kötü niyetli kullanımlara açık bir kapı bırakıyor"

13 Ekim 2024 08:14

T24 Haber Merkezi

Gebze'deki Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi'nde gerçekleşen ve onlarca hayvanın ölümüne sebep olan olay sonrasında, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'ndaki son değişiklikler sert tepkilerle karşılandı. Yaşam hakkı savunucuları, yasanın derhal iptal edilmesi ve sorumluların yargılanması gerektiğini vurguladı.

TIKLAYIN - Gebze'de hayvan katliamı: Belediyeye ait rehabilitasyon merkezinin çöpünde, ölü kediler ve köpekler bulundu!

Son değişikliklerin ardından Türkiye genelinde benzer vakaların artış gösterdiği belirtilirken, en son Gebze'de AKP'li belediyeye ait bir merkezde 45 köpek ve 13 kedi zehirlenerek öldürüldü. Olay, yaşam savunucularını sokaklara döktü. BirGün'ün aktardığına göre, Tarım ve Orman Bakanlığı Yerel Hayvan Koruma Görevlisi ve Sokaktaki Patili Canları Yaşatma Derneği Başkanı Alper Karmış, yasanın belediyelere hayvanları öldürme konusunda serbestlik verdiğini belirtti.

TIKLAYIN - AKP'li Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz ve bakımevi müdürü hakkında suç duyurusunda bulunuldu

Belediye ve yasanın detirdiği sorunlar

Karmış, "Yasa, belediyelere hayvanları 'kuduz şüphesi' gibi nedenlerle öldürme yetkisi veriyor. Bu da kötü niyetli kullanımlara açık bir kapı bırakıyor," diyerek endişelerini dile getirdi. İki gün önce Hatay'da da 11 köpeğin zehirlenerek öldürülmesi gibi olaylar, yeni yasanın yarattığı problemleri gözler önüne serdi.

Toplumun tepkisi ve adalet çağrısı

Gebze Belediyesi önünde toplanan hayvan hakları savunucuları, belediye başkanı Zinnur Büyükgöz'ün istifasını talep etti ve Gebze Adliyesi'ne doğru yürüdü. Katliamın ardından Türkiye'nin dört bir yanında düzenlenen protestolarda, sorumluların en ağır cezalara çarptırılması çağrısı yapıldı.

TIKLAYIN - Gebze Belediye Başkanı'ndan "hayvan katliamı" açıklaması: Görüntüleri seyrettim, ben de çok üzüldüm

Kitap fuarı boykotu

Sosyal medyada "GebzedeKatliamVar" etiketiyle duyuru yapan Ayrıntı Yayınları, Alfa Kitap, Metis Yayınları, Everest Yayınları, Kapı Yayınları, Sel Yayıncılık, Mona Kitap ve Artemis Yayınları, Gebze'de düzenlenecek kitap fuarını boykot etme kararı aldı.


 "Yunanistan’da Müslüman, Türkiye’de gavur tohumu"; Kayıp bir kuşağın hikâyesi 'Mübadele'