Gündem

Gazeteci Metin Cihan: İsrail'le ticaret devam ediyor; gemiler bizim gümrükte Filistin olarak kaydedilip yolda İsrail olarak değiştiriliyor

Cihan'ın aktardığına göre; gemi İsrail limanına vardığında malzeme İsrailli alıcıya teslim ediliyor

08 Ekim 2024 09:18

T24 Haber Merkezi

Gazeteci Metin Cihan, Türkiye ile İsrail arasında verilerde tespit edilemeyecek şekilde ticaretin devam ettiğini yazdı. Cihan, “Bizim gümrükten çıkışta Filistin olarak kaydediliyor. Yolda İsrail olarak değiştiriliyor" ifadelerini kullandı. 

Gazeteci Cihan X hesabından paylaştığı mesajlarda Türkiye ile İsrail arasındaki yakıt ve endüstriyel ürün hammaddesi ticaretinin ortaya çıkmasının ardından Türkiye'nin ticareti kestiğini hatırlatarak "Bakın, nasıl bir dümenle gönderiyoruz?" ifadelerini kullandı. 

Cihan'ın aktardığına göre; Türkiye'deki gümrükten çıkışda gemi, Filistin'e gidecek şekilde kaydediliyor. Cihan'ın iddiasına göre yolda, İsrail olarak değiştiriliyor. Gemi, İsrail limanına vardığında malzeme İsrailli alıcıya teslim ediliyor. Cihan'ın iddiasına göre Filistin'de bu iş için kurulu şirkete komisyon ödeniyor. Komisyoncu şirket de ya İsrail'le bağlantısı olan ya da İsraillilerin kurduğu bir şirket. 

TIKLAYIN | Ankara-Tel Aviv geriliminde yeni perde: Türkiye, İsrail'le ticareti tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurdu

TIKLAYIN | Gazeteci Metin Cihan: Varlık Fonu şirketlerinden Eti Maden, orduya hizmet veren İsrailli şirkete 21 ton bor madeni gönderdi

TIKLAYIN | Gazeteci Metin Cihan: İsrail ile tohum alışverişi yapan firma MHP’li vekilin çıktı

TIKLAYIN | Gazeteci Metin Cihan: Bize yalan söylediler; maalesef, Ticaret Bakanlığı'nın "İsrail ile ticareti kısıtlama" açıklaması gerçeği yansıtmıyor!

TIKLAYIN | Gazeteci Metin Cihan: BBP kurucusu ve MKYK üyesi Mustafa Semerci'nin şirketi, İsrail devletinin elektrik şirketiyle ticaret yapıyor

"Türkiye'den İsrail'e ihracat miktarı resmi kayıtlarımızda tamamen kesilmiş görünüyor ama İsrail'in Türkiye'den ithalatı resmi kayıtlarda kesilmiş görünmüyor. Bu tutarsızlık da aynı dümenden kaynaklanıyor" diyen Cihan, "Filistin'e gıda ve ilaç göndermemiz bile İsrail tarafından engellenirken/kısıtlanırken yakıt ve endüstriyel hammadde ihracatımızın kağıt üzerinde %1214,47 artmış ve yaklaşık 13,14 katına çıkmış olmasının sebebi işte bu" ifadelerini kullandı. 

Ne olmuştu?

Ticaret Bakanlığı, 2 Mayıs'ta tedbirlerin ikinci aşamasına geçildiğini ve Gazze'ye kesintisiz insani yardım akışı sağlanana kadar Türkiye-İsrail arasında ihracat ve ithalat işlemlerinin tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulduğunu açıkladı. Daha önce 9 Nisan'da 54 ürün grubuna ticaret yasağı getirilmişti. 

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Nisan'da Ankara'da ağırladığı Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile ikili basın toplantısında gelen bir soru üzerine “İsrail ile yoğun ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, o iş bitti” açıklaması yapmıştı.