Halk TV yazarı Fikret Bila, Türkiye'de insan hayatının oldukça değersiz olduğunu söyledi. Bugünkü köşesinde, inşaat sektöründeki malzeme hırsızlığından, altyapı ihmallere kadar birçok örnek vererek, ekonomik çıkarların insan yaşamından daha önemli hale geldiğini vurguladı.
Bila, özellikle Soma Maden Faciası gibi olaylarda, maliyetleri düşürme çabasının güvenlik önlemlerinin ihmal edilmesine yol açtığını belirtti. Yazısında, Bolu Kartalkaya'daki Grand Kartal Oteli yangını üzerinden Türkiye'deki güvenlik denetim eksikliklerine dikkat çekti. Yangında 78 kişinin hayatını kaybetmesinin ardında yatan sorunların, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yeterince denetim yapmaması ve özellikle belediyelerin yetkilerinin kısıtlanması olduğunu ifade etti.
Yangın alarmı, yangın merdiveni gibi temel güvenlik önlemlerinin olmamasının, yangının felakete dönüşmesinde büyük rol oynadığını dile getirdi.
Yetkililerin ve iktidarın sorumluluğuna odaklanarak ciddi eleştirilerde bulundu ve Türkiye'de insan hayatının değersizleştirilmesine neden olan yapısal sorunlara vurgu yaptı. Yapısal sorunlar çözülmedikçe benzer felaketlerin tekrarlanacağını belirtti.
Bila, ilgili bölümde şunları aktardı:
"Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sorumluluğu Bolu Belediyesi’ne yıkarak kenara çekildi. Bu otele 'turizm işletme ruhsatı' veren Bakan olarak bir sorumluluk hissetmedi. İktidar, işletme sahiplerinin ihmalinden, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın denetleme görevini yerine getirmediğinden hiç söz etmiyor. Hedef olarak Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ı gösterdiler."
Yazının tamamını okumak için tıklayın.
Kartalkaya'daki 5 otelden 4'ünün yangın merdiveni dışarıda, Grand Kartal'ınki içeride! Kartalkaya yangın faciasında hayatını kaybeden 78 kişinin kimliği açıklandı |
Televizyonlarda ‘Gassal’ gördük de ne oldu? Ölünce bizi yıkaması için en az 3 çocuk mu yapmalı? | Ekran Aşkına |