Ekonomist Fatih Özatay, "Orta Doğu’da kriz ve Türk ekonomisi: dış koşullar lehimize çalışmıyor" başlıklı köşe yazısında Hamas, İsrail çatışmasıyla başlayan krizle Türk ekonomisinde yaşanabilecek olumsuz etkilerden bahsetti. Olumsuz etkilerden birinin enerji maliyeti diğerinin ise "Rasyonele dönüş programının çözmek zorunda olduğu ana sorun" olarak nitelendiren finansman, kaynak bulma sorunu olduğunu söyleyen Özatay, Türkiye'nin neden finansman bulma sorunu yaşadığını anlattı
Özatay'ın yazısının ilgili bölümü şu şekilde:
"Çekince kaynakları: Peki, rasyonele dönüş yolu neden engebeli? Neden bu yoldan geriye dönüş olmayacağına yönelik tereddütler var?
Mayıs 2023 seçimleri öncesinde mali disiplin çok bozuldu. Bütçe açığını artıracak önemli kararlar alındı. Öte yandan, 2023 başındaki büyük depremin yarattığı fiziki yıkıntıyı ortadan kaldırmak bütçeden yapılacak harcamalarla mümkün olacak. Bu da bütçe açığını önemli ölçüde artıracak.
Enflasyon beklentisi: Enflasyon çok yüksek. Üstelik, bundan sonra yıllık enflasyonun artarak 2024 Haziran ayında yüzde 70’in üzerine çıkması bekleniyor. Temmuz sonunda yayınlanan yılın üçüncü Enflasyon Raporunda, TCMB, 2023 sonu tahminini yüzde 58 olarak açıkladı..
Faiz yüzde 40’a çıkarılır mı?: Para politikasının birkaç ay sonraki enflasyonu belirgin biçimde düşürmek için yapabileceği fazla bir şey yok. Ama doğru kararlarla, enflasyonun ana eğilimini aşağıya doğru çekebilir; özellikle gelecek yılın bahar aylarından itibaren. O zaman yanıtlanması gereken soru, doğru kararların ne anlama geldiğidir...
Dış koşullar lehimize değil: Dördüncüsü, dış koşullar lehimize çalışmıyor. Yazının başında Orta Doğu’da Hamas saldırısıyla başlayan İsrail-Filistin krizinin olası sonuçlarına değindim. Başka sorunlar da var. Küresel açıdan önemli merkez bankalarının politika faizleri oldukça yüksek düzeylere çıktı. Biraz daha yükselmeleri ve bir süre düşürülmemeleri bekleniyor. Finansman ihtiyacı olan bizim gibi ülkeler açısından hoş bir gelişme değil. Bir de ihracatımızın önemli kısmını yaptığımız Avrupa Birliğinde, 2024 büyümesinin, zaten düşük olan 2023 büyümesinin de altına düşme riski var. IMF’nin yeni açıkladığı Dünya Ekonomik Görünümü Raporu bunu söylüyor."
yetkinreport.com'da yayımlanan yazının tamamını okumak için tıklayın.