Gündem

Faruk Bildirici: İnsan hayatı üzerinden rekor olmaz

Faruk Bildirici, “rekor denemesiyle" ilgili yapılan haberlerdeki gazetecilik yanlışlarını da sıraladı

23 Haziran 2019 10:19

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, medyada yer alan “İnönü Üniversitesi’nden aynı anda beş karaciğer nakliyle rekor denemesi” haberleri hakkında bir yazı kaleme aldı. İnsan hayatı hakkında rekor olmaz diyen Bildirici, endişesini paylaştığı Türk Tabipler Birliği Başkanı Prof.Dr. Sinan Adıyaman'ın da böyle bir rekor denemesini sakıncalı bulduğunu aktardı. Medyayı da eleştiren Bildirici, medyanın araştırmadan risklerini incelemeden kolayca kahraman yaratma alışkanlığının organ nakli haberlerinde kendini gösterdiğini belirtti.

Tıp etiğinin, tıbbi faaliyetlerde insan hayatının merkeze alınmasını öngördüğünü söyleyen Bildirici, “aynı anda beş karaciğer nakli”nin amacının hastanın sağlığını korumak değil rekorlar kitabına girerek, merkezi tanıtmak olduğunu kaydetti.

Bildiricinin yazısında şu ifadeler yer aldı:

"İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, 'Kendimizi bu konuda ülkeye ve dünyaya göstermek amacındayız. Beş vericili karaciğer nakli ameliyatlarının amacı bu' demişti. Enstitü’nün müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz da, '(Yale Tıp Fakültesi’nden) Prof. Dr. Şükrü Emre Hoca bu operasyonun Guinness Rekorlar Kitabı’na girmesi gerektiği fikrini verdi. Dünyada 24 saat içinde farklı zamanlarda beş karaciğer nakli yapılmıştı ama eş zamanlı operasyon ilk defa gerçekleştirildi' diye konuşmuştu kameralara."

Bildirici, Prof. Dr. Sezai Yılmaz'ın, giriştikleri rekor denemesinin hekimlik etiği ile çeliştiğinin farkında olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Ama bir yandan da 'Bu rekor denemesi ile hiç kimsenin sağlığını tehlikeye atmadık' diye güvence vermişti gazetecilere. Zaten rekor denemesi faaliyeti ortadaydı. Bütün medyada 'Guinness Rekorlar Kitabı için rekor denemesi' diye haber yaptırmışlar, başvuru belgeleri hazırlamışlardı. Sonra da Enstitü Müdürü çıkıp, 'insan sağlığı üzerinden rekor denemesi'nin sakıncalarından bahsediyordu..."

İnsan sağlığı üzerinden rekor kırma çabasının desteklenmesinin ve teşvik edilmesinin yanlış olduğunu söyleyen Faruk Bildirici, “rekor denemesiyle" ilgili yapılan haberlerdeki gazetecilik yanlışlarını da sıraladı:

"Orada tıbbi bir faaliyet tanıtım amaçlı şov haline getirilmiş, gazeteciler o şovun parçası olmamalıydı. Gazeteciler, hastanelerin rekor kırıp Guinness Rekorlar Kitabı’na girmesini değil, insan sağlığına katkı çabalarını desteklemeli"

"En önemlisi de şu, bu haberlerin de etkisiyle yarın bir klinik aynı anda altı hastaya, ertesi gün başka bir hastane yedi hastaya aynı anda karaciğer nakli ameliyatı yapmaya kalkarsa ne medya bunun altından kalkabilir ne de tıp dünyası…"


Faruk Bildirici’nin yazısının tamamını, farukbildirici.com adresindeki kişisel internet sitesini ziyaret ederek okuyabilirsiniz.