Gündem

F Oturumu: Ağır hasta tutsak Zerdeşt Oduncu serbest bırakılsın!

F oturumunda bu hafta, hasta tutsak Zerdeşt Oduncu'nun sağlık durumu hakkında bilgiler paylaşıldı

28 Eylül 2024 13:45

T24 Haber Merkezi

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 652. “F Oturması” eylemini dernek binası önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Antalya S Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulan hasta tutsak Zerdeşt Oduncu’nun sağlık durumu paylaşıldı.

Açıklamada, "Hasta mahpus Zerdeşt Oduncu’nun  uzun süreli açlık grevleri nedeniyle akciğerlerinde oluşan hasar halen iyileşmediği gibi, Tekirdağ F tipi Hapishanesindeki bir olayda vücudunun dörtte üçünde oluşan ağır yanık yaraları da halen iyileşmemiş, yakın zamanda gelişen enfeksiyon nedeniyle sağlığı daha da bozulmuştur" bilgileri verildi.

"10 yıldır tek kişilik hücrede tutuluyor"

Eylemde yapılan basın açıklamasının devamında şu ifadelere yer verildi:

"Yakınlarının anlatımına göre; Rahatsızlıkları nedeniyle günlük yaşamını sürdürürken başkasının yardımına ihtiyaç duyar hale gelen Zerdeşt Oduncu, 10 yıldır tek kişilik hücrede tutulmakta,  yetersiz tedavi, yetersiz beslenme ve yetersiz bakım nedeniyle sağlık durumu her geçen gün daha da ağırlaşmaktadır."   

"Ölümcül sonuçlara yol açabilir"

Açıklamada, hasta tutsak Zerdeşt Oduncu'nun annesinin ifadelerine de yer verildi. Zerdeşt Oduncu'nun annesi, "Yanık yaraları iyileşmedi, tam tedavi olmadığı için yaraları yeniden açıldı, hatta iltihap kaptı. Bu durum oğlum için ölümcül sonuçlara yol açabilir  deniyor, ama tedavisi yapılmıyor. Bu bir işkence. Avukatlarının cezaevi idaresi ile yaptıkları görüşmeler de sonuç vermedi.

Oğlumun yanındaki hücrelerde biri kalp hastası olan iki hasta tutuklu var ve hiçbirisi tedavi için doktora götürülmüyor, Cezaevi idaresinin tutumu nedeniyle yetersiz beslenme sorunu yaşanıyor. Ailesi olarak tedavisini yapsınlar yapmıyorlarsa, cezasını ertelesinler biz tedavisini yaptıralım” ifadelerini kullandı.

İHD, açıklamasını; "Zerdeşt Oduncu ve bütün ağır hasta mahpusların serbest bırakılarak, sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz" şeklinde sonlandırdı.