Gündem

EYT nedir, ne zaman çıkacak? Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili son durum nedir?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), yasası ile ilgili son durum ve gelişmeler merak edildi. Bakan Bilgin'den EYT ile ilgili yeni bir açıklama geldi. Peki, EYT nedir, ne zaman çıkacak? Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili son durum nedir?

26 Ağustos 2022 15:45

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT'liler) için çözüm formülleri üzerinde çalışmalar devam ediyor. Yaklaşık 5 milyon kişinin emekliliğini etkileyecek olan ve çalışmaları süren EYT düzenlemesi için tarih merak edildi. Bakan Bilgin, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT'liler) için düzenlenen formül hakkında açıklamalar yaptı. Peki, EYT nedir, ne zaman çıkacak? Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili son durum nedir?

Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) ilişkin Kabine Toplantısı sonrasında A Haber'e konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT ile ilgili çalışma grupları olduğunu, yılbaşına doğru çalışmaların tamamlanacağını söylemişti.

Bakan Bilgin, Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) ilişkin açıklamalar yaptı. Sabah gazetesinin aktardığına göre Bilgin "Şu an masamızda sadece bir tane EYT formülü var. Hollanda ve Almanya modelleri masada değil" dedi.
 
Bilgin, " Hollanda, Almanya modellerinden bahsediliyor, bunlar doğru değil. Masamızda sadece bir tane EYT formülü var. Kamuoyunda konuşulan modeller doğru değil. Biz zaten 62 yaşında çalışanları emekli ediyoruz"  ifadelerini kullandı.

Aşamalı çalışma grupları olduğunu belirten Bilgin "İlgili kurumlarla da çalışmalar sürecek ve ortak noktaya ulaşıldığında Cumhurbaşkanımıza sunulacak. Kabul görürse kamuoyuyla paylaşacağız" açıklamasını yaptı.

EYT nedir?

Sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar EYT'li (emeklilikte yaşa takılan) sayılıyor. Zira 9 Eylül 1999 öncesinde yaş şartı aranmaksızın prim günü ve sigortalılık süresi şartları sağlanarak da emekli olunabilirken, 8 Eylül 1999 tarihinde yapılan değişiklikle prim günü ve sigortalılık süresi şartlarının yanı sıra bir de yaş şartı getirildi.

EYT'li sayılmak için sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olup, emeklilik için gereken yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını sağlamış olmak gerekiyor.