Eskişehir’de 18 yaşındaki Arda K., önceki gün sırt çantasıyla Tepebaşı ilçesinde bir binaya girdi. Üzerinde Nazi sembolleri olan hücum yeleğini giyen Arda K., eline bıçağını aldıktan sonra sokakta karşısına çıkan 5 kişiyi bıçakladı. Arda K.’nin saldırıyı önceden planladığı ve buna ilişkin planını internette yayımladığı ortaya çıktı. Peki söz konusu saldırgan ve yaşanan olayla ilgili uzmanlar ne söylüyor?
"Burada bir düşünce sürecinin ve gerçeklik algısının bozulması var"
Hürriyet’e konuşan Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Neslihan İnal, “Şiddet içerikli oyun oynayan insanlarda öfke sorununun arttığı bilimsel bir gerçek. Ancak bu olayı sadece bununla açıklayamayız” dedi. İnal, “Burada bir düşünce sürecinin ve gerçeklik algısının bozulması var. Saldırgan kafasında bir senaryo kurup bunu gerçekleştirmiş. Bu ergenin çok uzun süreler şiddet içerikli bir oyun oynadığını, uyku yoksunluğu sonrası gerçeklik algısının bozulduğunu tahmin ediyorum” değerlendirmesinde bulundu.
İnal “Aileler sınırları iyi çizmeli. Bir çocuğun gece gündüz oyun oynamasına hele ki şiddet içeriklerine maruz kalmasına izin verilmemeli” uyarısında bulundu.
"Saldırganın düşünce içeriğinde bozulma olabilir"
Milliyet’ten Melike Sarıkaya’ya konuşan Psikiyatrist Uzman Doktor Şahut Duran da “Olay oldukça absürt. Yaşananlar normal bir şiddet olayı değil. Birinin tanımadığı, bilmediği insanlara saldırması bildiğimiz bir şiddet olayı değil. Muhtemelen psikiyatrik başka nedenler var” dedi. Duran’ın değerlendirmeleri de şöyle:
“Bu yaşlarda zaten duygusal bozukluklar dediğimiz ağır ruhsal bozukluklar ortaya çıkabiliyor. Genellikle 15-25 yaş arasında gözlemleniyor. Öncesinde herhangi bir şey ortaya çıkmamış olabilir. Öncesinde davranış bozukluğu olan kişilerde şiddet eğilimi olabilir. Fakat altında yatan madde kullanımına bağlı psikotik durumlar veya sadece psikotik durumlar olabilir. Saldırganın düşünce içeriğinde bozulma olabilir. Şiddete meyillinde çevresel faktörler yönlendirmiş olabilir. Ancak bu tarz rahatsızlıklar her zaman şiddetle ortaya çıkacak diye bir şey yok.
Saldırgan kendi hezeyan sisteminde belli bir yaş üstünü kendisine zarar verme olasılığını düşünerek bunlara yönelmiş olabilir. İçe kapanık, sakin birinin saldırganlık durumu, daha çok psikotik bir durum olduğunu düşündürüyor.
Edindiğimiz bilgiler kadarıyla bu genç öncesinde herhangi bir sorun yaşamayan, fark edilmeyen, kendi içinde yaşayan biri. Belki fark edilmeyen başka şeyler de olabilir. Bu tür şiddet eğilimlerinin sebep-sonuç ilişkisi doğru kurulmalı. Birilerinden zarar görmüş, daha farklı sorunlar yaşamış olabilir. Bir rahatsızlık olmadan, ağır ruhsal bozukluklar olmadan da daha önce yaşadığı travmatik olaylarla sıkıntılı durumlara paralel olarak böyle bir durum da olabilir.
Kendine yönelik özel bir yapı var ediyor. Filmlerde, oyunlarda gördüğümüz karakterlerle kendini özdeşleştirmiş olabilir. Son dönemlerde daha farklı süper güçler, kendine özgü bir karakter gelişmiş olabilir. Burada bir mesaj algılanmıyor. Özellikle ABD’de gördüğümüz, okula baskı yapan saldırganlar oluyor. O da buna benzer bir profil oluşturuyor.”