Dünya

Rusya'da Navalni'ye yakın bir isim, Putin'in yardımcılarının infaz edildiği parodi videosunu paylaştığı için 6.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı

30 Temmuz 2022 12:44

26 yaşındaki muhalif blog yazarı ve aktivist Sergey Komandirov, Putin’in yardımcılarının infaz edildiği parodi videoyu paylaştığı gerekçesiyle 6 buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Moscow Times'ın haberine göre Komandirov, bahsi geçen, Rusya lideri Vladimir Putin’in yargılandığı, sözcüsü Dimitri Peskov ve arkadaşı Rosneft Petrol Şirketi’nin CEO’su olan Igor Sechin’in infaz edildiği parodi videosunu paylaştığı için Ekim 2021 tarihinde gözaltına alınmıştı.

Komandirov o tarihten beri 'Nazizmi meşrulaştırmak, kin ve nefreti körüklemek ve bir hükümet yetkilisine hakaret etmekle' suçlanıyor.

Yetkililer, Komandirov'u henüz video hakkında bir karar vermeden "terör listesine" almıştı. Videonun asıl sahibi, yarım milyon ruble para cezasına çarptırıldı.

Bahsi geçen tüm suçlardan 6.5 yıl hüküm giyen Komandirov, hakimin kararı okumasının ardından "kendimi keseceğim" diye bağırdı.

Savcılar, Komandirov için 7 yıl hapis cezası isteminde bulunmuştu.

Komandirov, Moskova'nın emriyle kapatılmadan önce tutuklu muhalif lider Aleksey Navalni'nin organizasyonlarından birinde görev yapıyordu

Sergey Komandirov Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’yı işgalinden önce tutuklanmış olsa da, yargılanması Rusya’nın savaş karşıtı protestolara ve aktivistlere baskı uyguladığı bir döneme denk geldi.