T24 Haber Merkezi
Kahramanmaraş merkezli iki depremin ardından ilk tahminlere göre 11 ilde 90 bin 609 bina ya yıkıldı ya da yıkılması gerekiyor. Binlerce daireyi kapsayan yıkıntının ortaya çıkardığı molozlar hakkında neler yapılacağı ise ayrıntılı olarak bilinmiyor.
T24 ekibi dün Hatay’da molozların dere yatağına döküldüğünü görüntülerken eski Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, molozların tekniğe uygun olarak geri kazanılmaması durumunda çevresel felaket yaşanabileceğine dikkat çekti.
T24 Ankara Temsilcisi Gökçer Tahincioğlu ile T24 kameramanı Özgür Zeren'in, "Asbestli molozlar dere yatağına döküldü" başlığıyla hazırladıkları video dosyayı Twitter'daki hesabından paylaşan Öztürk, “Deprem bölgesinde yıkıntı atıkları (molozlar) tekniğine uygun geçi depolama alanlarında depolanmaz ve geri kazanılmaz, dere yataklarına, tarım alanlarına, sulak alanlara, heyelan alanlarına ve benzeri yerlere gelişi güzel dökülürse gelecekte ciddi çevresel felaket oluşabilir” dedi.
“Acilen geri dönüşüm alanları oluşturulmalı”
Yıkıntı atıklarının asbest gibi tehlikeli atıklar içerebileceğini söyleyen Öztürk, “Yıkıntı atıkları inert atıklar olup; toprağı ve sulak alanları kurutur, toprağın kimyasını bozar ve kalıcı kirliliğe yol açar. Acilen geri dönüşüm alanları oluşturulmalı” uyarısnı dile getirdi.
“Yaklaşık 200 milyon ton yıkıntı olması muhtemeldir”
Deprem bölgesinde yıkılan binaların oluşturduğu yaklaşık 200 milyon ton yıkıntı olabileceğini söyleyen Öztürk, bölgedeki olağan atığın deprem sonrası bir anda 30 kat arttığını belirterek “Deprem bölgesi illerde normalde oluşan evsel atık miktarı 6.5 milyon ton/yıldır. Yani deprem sonrası bir anda 30 kat daha fazla yıkıntı atığı oluştu” dedi.