Dünya

Almanya ve Fransa Dışişleri Bakanları, Şam'a gitti: Colani, Alman Bakan'ın elini sıkmadı

03 Ocak 2025 09:03

T24 Dış Haberler

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot, Alman mevkidaşı Annalena Baerbock ile birlikte Suriye'nin başkenti Şam'a gitti. Barrot ve Baerbock, Suriye'nin fiilî geçici hükûmet lideri Muhammed Colani (Ahmed el Şara) ile görüştü. Görüşme öncesi çekilen görüntülerde, Colani'nin Alman Bakan'ın elini sıkmadığı görülüyor. 

Ziyaret, Beşar Esad yönetiminin devrilmesinden yaklaşık 1 ay sonra Şam'ın ve Suriye'nin fiilî geçici hükûmet lideri Muhammed Colani'nin (Ahmed el Şara) yoğun diplomatik temaslarının sürdüğü bir döneme denk geldi. 

Barrot ve Baerbock, Esad'ın devrilmesinden bu yana Suriye'yi ziyaret eden ilk AB dışişleri bakanları oldu. 

Bakanlıklarından yapılan açıklamaya göre Barrot ve Baerbock ayrıca Suriyeli sivil toplum temsilcileriyle görüşecek ve Esad döneminin kötü şöhretli hapishanesi Sednaya'yı ziyaret edecekler.

Almanya Dışişleri Bakanı: Yeni bir siyasî başlangıç mümkün

Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, Şam'a çelik yelek giyerek indi. Görüntülerde Suriye geçici hükûmeti yetkililerinin Alman Dışişleri Bakanı Baerbock'un elini sıkmadığı görülüyor. 

Almanya Dışişleri Bakanı, bu sabah Kıbrıs'tan Şam'a uçtu. Baerbock, Alman Silahlı Kuvvetleri tarafından işletilen A400M pervaneli nakliye uçağıyla sabah saatlerinde Suriye'nin başkentindeki havaalanına indi. 

Şam'a yapacağı ziyaret öncesinde konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, Suriye'deki geçici hükûmet yetkililerinin Almanya ve AB ile ilişkilerini yeniden başlatması için koşullar ileri sürmüş; Suriye'nin Almanya ve AB ile arasında yeni bir siyasî başlangıcın mümkün olduğunu söylemişti. 

Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, Alman Silahlı Kuvvetleri'ne ait uçakla Şam'a gitti

“Esad'ın yönetiminin acı dolu bölümü sona erdi. Yeni bir sayfa açıldı ama henüz yazılmadı” diyen Baerbock, Der Spiegel'de yer alan habere göre “Yeni bir başlangıç ancak yeni Suriye toplumunun etnik ya da dini grup farkı gözetmeksizin kadın-erkek tüm Suriyelilere siyasi süreçte yer vermesi, haklar tanıması ve koruma sağlamasıyla mümkün olabilir” ifadelerini kullandı. Baerbock, "Bu haklar korunmalı ve seçimlerden önceki aşırı gecikmelerle ya da adalet veya eğitim sistemlerinin İslamlaştırılmasına yönelik adımlarla baltalanmamalıdır” dedi. 

Colani, geçtiğimiz günlerde yeni bir anayasa taslağının sunulmasının yaklaşık üç yıl, seçimlerin yapılmasının ise bir yıl alabileceğini söylemişti. 

Baerbock, Suriye halkına son yıllarda sağlanan insanî yardımın yanı sıra, "iktidarın barışçıl bir şekilde el değiştirmesi, toplumun uzlaşması ve yeniden inşası için" Suriye'ye destek vermeyi amaçladıklarını söyleyerek “Hepimiz bunun zorlu bir yol olacağının farkındayız.” dedi. 

Baerbock, "yeni bir başlangıcın ancak geçmişle yüzleşildiği, adaletin yerini bulduğu ve halk gruplarına karşı intikam eylemlerine girişilmediği takdirde" mümkün olabileceğini ifade ederek "HTŞ'nin ideolojik olarak nereden geldiğini, geçmişte neler yaptığını biliyoruz” dedi. 

Fransa Dışişleri Bakanı, Hristiyan liderlerle bir araya geldi

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot ise Şam'a yaptığı ilk ziyarette "egemen, istikrarlı ve yatıştırılmış bir Suriye" görme umudunu dile getirdi ve "Bu gerçek bir umut ama kırılgan bir umut" dedi. 

Barrot, Suriye ziyaretine yeni iktidarın gelmesinden endişe duyan Hristiyan toplumunun dinî temsilcileriyle bir araya gelerek başladı. "Fransa, ortak bir vatandaşlık çerçevesinde herkesin haklarının korunduğu çoğulcu bir Suriye'ye bağlıdır" açıklamasında bulunan Barrot, "Fransa ve Almanya birlikte, tüm çeşitlilikleriyle Suriye halkının yanındadır"dedi. 

Scholz: Almanya, Şam'daki yeni yönetimle yoğun temas halinde

Almanya ve Fransa dışişleri bakanlarının Şam ziyareti sürerken, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Suriye'deki geçici yönetimle yakın temas halinde olduklarını söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot'nun Suriye'nin başkenti Şam'a ziyareti devam ederken, Almanya Federal Başbakanı Olaf Scholz, Almanya-Suriye ilişkilerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, başkent Berlin'deki Rolls Royce fabrikasına ziyareti sırasında basına açıklama yapan Sosyal Demokrat Partili (SPD) Başbakan Scholz, Almanya'nın Şam'da yönetimi devralan kişilerle yoğun temas halinde olduğunu, Suriye'deki muhalif gruplarla da temas içinde olduklarını belirtti. Suriye için 'çok etknikli bir geleceğin önemini' vurgulayan Scholz, "Temaslarımızın daha fazla gelişmesiyle nasıl ilerleme kaydedebileceğimize daha yakından bakacağız; aynı zamanda bir ülke olarak Suriye için ve Suriye vatandaşları için daha iyi bir gelecek sürecini de mümkün kılacağız" dedi.