Erol Önderoğlu, Şebnem Korur Fincancı ve Ahmet Nesin'in Özgür Gündem'de nöbetçi genel yayın yönetmenliği kampanyasına katıldıkları için "örgüt propogandası"ndan yargılandıkları davada karar duruşması görüldü. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Önderoğlu, Fincancı ve Nesin hakkında beraat kararı verildi.
Duruşmada Şebnem Korur Fincancı ve sanık avukatları hazır bulundu.Duruşma savcısı, mütalaasını tekrarladığını ifade etti.
Savunması için söz alan Fincancı, Barış Akademisyenleri hakkında Anayasa Mahkemesi kararı beklendiğini ve Eylül’de Yargı Reformu Paketi değişimlerinin olacağını belirterek, bunların değerlendirilmesi için süre talep etti. Mahkeme, önceki celse süre talep edildiği için bu celsede Fidancı'nın süre talebini reddetti.
Şebnem Korur Fincancı savunmasına şu şekilde devam etti:
"Yargılamanın başladığı tarihten bu yana 3 yıl 27 gün geçti. Nöbetçi GYY kampanyasına 30 Mayıs 2016 tarihinde katıldım. Gazete binasına gittiğimde duvarlarda gördüğüm gazetenin değişen isimleriydi. Özgür Gündem her seferinde sözünü söyleyebilmek için ismini değiştirerek yayın hayatına devam etmiş. İnsan hakları savunucusu olarak sorumlu yurttaşlık görevimi yaptım ve ifade özgürlüğü hakkımı kullandım. Suçlamalarınızı kabul etmiyorum."
Önderoğlu'nun avukatlarından Tora Pekin, beklenen AYM kararı ve Yargı Reformu Paketi gerekçeleriyle süre talebine ilişkin dilekçe sunduklarını söyledi.
Mahkeme başkanının “Beklememizi gerektirecek bir durum yok. Savunmanıza devam edin” demesi üzerine avukat Pekin, önceki savunmalarını tekrar ettiğini belirterek müvekkilinin beraatini talep etti.
Önderoğlu'nun avukatlarından Fikret İlkiz söz aldı:
"Davanın özü Basın Kanunundan kaynaklanıyor. Hiçbir mahkeme yargılamanın Anayasaya aykırı olduğu yönündeki itirazımızı dikkate almadı. Şimdi de AYM kararını beklemeye gerek olmadığını söylüyorsunuz. İfade özgürlüğü ile ilgili değişikliği bir vaat olarak ortaya koyup insanları umutlandırıyorsanız, insanların bu değişikliği beklemesi olağandır. Bu ceza davaları ve mahkûmiyet kararları, baskı yaratmak amacıyladır. Biz AYM kararlarının beklenmesini talep ediyoruz."
Nesin'in avukatı Özcan Kılıç beyanda buludu:
"Önceki celse soruşturmanın genişletilmesini talep etmiştim fakat o tarihten itibaren mahkemeniz bir adım atmadı. Bu dosyada suçun şahsiliği ilkesi de ihlâl ediliyor. Sanıklar yazmadıkları ve eser sahibi belli olan haberlerden yargılanıyor."
Fidancı'nın avukatı Meriç Eyüboğlu Yargı Reformu Paketiyle yapılacak değişikliğin davayı doğrudan etkileyeceğini belirterek ek süre talebinde bulunmaları için bunun haklı bir gerekçe olduğunu ifade etti
Beyanların ardından karar için ara veren heyet ara sonrası sanıkların üzerine atılı suçların koşulları oluşmadığından sanıkların ayrı ayrı beraatine karar verdi.