Gündem

Erdoğan ve Reisi'den ortak basın toplantısı: "Astana sürecini yeniden değerlendirme, ayağa kaldırma durumu olacak"

Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin 7'inci toplantısı gerçekleşti

19 Temmuz 2022 13:40

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Tahran'da Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısının ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Rusya lideri Vladimir Putin'le gerçekleşecek Suriye gündemli Astana görüşmesiyle ilgili "Astana sürecini yeniden değerlendirme, ayağa kaldırma durumu olacak" ifadelerini kullandı.

Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin 7'inci toplantısının ardından iki ülke arasında yapılan anlaşmaların imza töreni gerçekleşti. İmza töreninin ardından Erdoğan ve Reisi'nin açıklamalarına geçildi. 

Erdoğan ve Reisi'nin açıklamalarından öne çıkanlar:

İran Cumhurbaşkanı Reisi, "Dost ve kardeş ülke Türkiye'nin saygıdeğer Cumhurbaşkanı'na ve beraberindeki değerli yüksek düzeyli heyetine hoşgeldiniz diyorum.Yaptığımız görüşmelerde iki ülkenin ekonomik ve ticari lişkiler başta olmak üzere birçok alanda ilişkilerin gelişmesiyle ilgili ciddi irademizi ortaya koyduk.İki ülke arasında mevcut ticari ve ekonomik ilişkiler ve ticaret hacmi, potansiyel ve kapasitelere göre çok daha düşük seviyededir. 30 milyar dolarlık bir rakam belirledik ve mevcut ticaret hacminin üç katına çıkarılacağı anlamına gelmektedir. İki ülkenin ortak sanayi siteleri kurması, bugün konuştuğumuz ve anlaştığımız konulardan bir tanesi.

İki ülkede bilgi ve teknoloji parkları kurulması ve bilim şirketleri ve bu alanda çalışan şirketlerin kurulması müzakeremizin konularından bir tanesi olmuştur. İki ülke arasında doğalgaz ihracatı konusuyla ilgili bulunan 25 yıllık anlaşmanın süresinin uzatılması konusu iki taraftan da vurgulandı. Takip edeceğimiz konular arasında. Bunun süresinin uzatılmasıyla doğalgaz ihracatı hacmi yeni bir hacme ulaşacaktır.  Bugünkü toplantılarımızda yatırım konularının geliştirilmesi de ele alındı. İki ülke arasında güvenlik alanında iş birliği çok önemli konulardan bir tanesi. İki ülkenin güvenlik ve istihbarat birimleri arasında iş birliğinin geliştirilmesi, ele aldığımız konulardan bir tanesi olmuştur.

Terörist ve terör örgütlerinin farklı isimleri olabilir ancak her kim ki, halklarımızın güvenliği ve sınırlarımızın güvenliğini tehlikeye atıyorsa teröristtir ve onunla mücadele etmemiz gerektiğini vurguladık. Batı’da uygulanan ikili standartlar, bizim tarafımızdan reddedilen bir konudur.

Bölgesel konular ile ilgili ve o alanda işbirliği konusu bugün görüştüğümüz konular arasında oldu. Her iki taraf da Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasını vurgulamıştır. " ifadelerini kullandı.

Reisi'nin ardından Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

"Sayın Cumhurbaşkanı, aziz kardeşim, saygıdeğer bakanlar, değerli basın mensupları sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum.

Önce dar kapsamlı daha sonra da heyetlerarası toplantılarımızı gerçekleştirdik. Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İstişari toplantımızı böylece bitirmiş olduk. İstişarelerimizin ilişkilerimize yeni bir ivme kazandıracağına inanıyorum. Cumhurbaşkanı Reisi'nin ortaya koyduğu İran'ın komşularla ilişkilerinin geliştirilmesi vizyonunu çok değerli buluyorum.

Etraflıca görüşmelerimizi gerek ilgili bakan arkadaşlarımız, gerekse bizler ifade etme fırsatını bulduk. Tabii bizim 30 milyar dolarlık bir ticari hacme ulaşma hedefimiz vardı. Maalesef Covid olayı sebebiyle ciddi manada bir gerilemeyle karşı karşıya kaldık. Şu an itibariyle 7 buçuk milyar doları yakaladık. Ben inanıyorum ki iki ülkenin kararlı yürüyüşüyle biz 30 milyar dolara yine ulaşacağız. Savunma sanayiinde atacağımız adımlarla bu süreci hızlandırmamız mümkün. Gerek petrol, gerek doğalgaz alanında atılacak adımlarla da bu hızlanabilir. Türkiye olarak bildiğiniz gibi özellikle savunma sanayiinde son yıllarda ciddi bir sıçramamız mevcut. Bu konudaki dayanışmamızı çok ama çok önemsiyorum.

Sayın Cumhurbaşkanı'nın da ifade ettiği gibi terörle mücadelemiz büyük bir önem arz ediyor. PJAK, PKK, PYD, YPG, FETO terör örgütleri her iki ülkenin de ciddi manada baş belasıdır. Bildiğiniz gibi biz bunları artık NATO sözleşmesinin içerisine de soktuk. Çünkü bunlar hangi ülkede olursa olsun o ülkenin huzurunu kaçıran baş belalarıdır. 

Bugün burada Yüksek Düzeyli İstişari toplantımızın dışında bir diğer önemli toplantıyı da gerçekleştiriyoruz. O da Astana üçlüsü olarak burada liderler olarak bir araya geliyoruz, gerek sayın Putin, gerek şahsım gerekse sayın Reisi birlikte bir araya gelip bir gelişmelerin son hâlini masaya yatırmış olacağız. Astana sürecinin yeniden bir değerlendirme, yeniden Astana sürecini şöyle ayağa kaldırma durumu olacaktır. Tüm bakan arkadaşlarıma ben de çok çok teşekkür ediyorum."

TIKLAYIN - Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin 7. Toplantısı başladı