T24 Haber Merkezi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya’nın ibadete açılması ve İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını hukuka uygun bulan kararlarda imzası bulunan Danıştay 10. Daire Başkanı Yılmaz Akçil'i AYM üyeliğine atadı. Akçil, emekli olan Muammer Topal'ın yerine atandı. Erdoğan, daha önce Cumhurbaşkanı olarak Anayasa Mahkemesi'ne 7 üye atamıştı. Anayasaya göre, Topal gibi bu yıl görev süresi dolan AYM Başkanı Zühtü Arslan ile Muhammed Emin Kuz'un yerine gelecek isimleri de Erdoğan atayacak. Böylece 15 üyeli AYM'nin 10 üyesini Erdoğan atamış olacak.
Anayasa Mahkemesi (AYM) üyesi Muammer Topal’ın emekliliği nedeniyle görev süresinin 30 Ocak'ta dolmasının ardından yeni üye seçimine gidildi. Son olarak Can Atalay kararında "ihlal olmadığı" yönünde oy kullanan Topal’ın yerine, Danıştay kontenjanından Yılmaz Akçil, Bilge Apaydın ve Aydemir Tunç arasından bir ismin Erdoğan tarafından seçilmesi bekleniyordu. Danıştay Genel Kurulu'nda yapılan seçimde en yüksek oyu Akçil almıştı.
AYM üyesi seçimine ilişkin Cumhurbaşkanı kararı 31 Ocak tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı kararla, 2018’den bu yana Danıştay 10. Daire Başkanı görevinde bulunan Yılmaz Akçil, bugün itibarıyla AYM üyesi olarak seçildi.
Akçil'in başkanı olduğu Danıştay 10. Daire, müze olan Ayasofya ile ilgili karara imza atmıştı. Daire, Ayasofya'yı müze yapan 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal ederek, ibadete açılması önündeki engeli kaldırdı.
İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla feshedilmesi kararı da Akçil’in başkanlığını yaptığı Danıştay 10. Daire tarafından hukuka uygun bulunmuştu.
TIKLYIN - Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya’yı müze yapan 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti
Erdoğan'ın atadığı üye sayısı 10'a çıkıyor
15 üyeye sahip olan AYM'nin dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından atanan üç üyesinin görev süresi bu yıl dolacak. Danıştay kökenli olan üye Muammer Topal'ın 12 yıllık görev süresi, emekli olmasıyla birlikte 30 Ocak'ta doldu. Yerine, Erdoğan tarafından Danıştay 10. Daire Başkanı Yılmaz Akçil atandı. AYM Başkanı Zühtü Arslan'ın görev süresi ise 17 Nisan'da sona erecek, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri'yken "üst düzey yönetici" kontenjanından AYM üyeliğine getirilen Muhammed Emin Kuz'un görev süresi ise 12 Mayıs'ta dolacak.
Anayasa'ya göre üç üyenin yerine Erdoğan tarafından atama yapılacak. Böylece, daha önce Cumhurbaşkanı olarak AYM'ye yedi üye atayan Erdoğan'ın atadığı üye sayısı 10'a çıkacak. Kalan isimlerden başkan vekili Hasan Tahsin Gökcan ile üye Engin Yıldırım'ı Gül atamıştı, diğer üç üye Rıdvan Güleç, Kenan Yaşar ve Muhterem İnce ise TBMM tarafından seçilmişti.
Danıştay 10. Daire'de görülen İstanbul Sözleşmesi duruşması
Yılmaz Akçil kimdir?
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olan Akçil, Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi Anabilim Dalında “Türk İdari Yargısında Yürütmenin Durdurulması” başlıklı tez çalışması ile yüksek lisans eğitimini tamamladı. Sivas ve Mersin Vergi Mahkemesi Üyeliği, Erzurum İdare Mahkemesi Üyeliği ve Erzurum İdare Mahkemesi Başkanlığı, Erzurum Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığı görevlerinde bulundu.
Erzurum Bölge İdare Mahkemesi üyesiyken 2010 anayasa değişikliği sonrasında, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nca, 2011 yılında Danıştay üyeliğine seçildi. Bu üyeliğine ek olarak, Bekir Bozdağ’ın Adalet Bakanlığı yaptığı 2014 yılında hükümet tarafından yargıç ve savcı adaylarını eğitmek üzere kurulmuş olan Adalet Akademisi Başkanlığı’na atandı.
Akçil’in başkanlığını yaptığı akademi, 2016’daki darbe girişimi sonrasında “FETÖ yapılanmasının hizmetine girdiği” gerekçesiyle kapatıldı. Akademi kapatıldığı dönemde Akçil, hala başkanlık görevini yürütüyordu.
25 Şubat 2011 tarihinde Danıştay Üyeliğine seçilen Akçil, 17 Aralık 2018 tarihinde Danıştay 10. Daire Başkanlığına seçildi.
İstanbul Sözleşmesi kararı Danıştay 10. Daire, kamuoyunda İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen “Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin” feshine ilişkin 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararının iptal istemini oy çokluğuyla reddetti. Danıştay kararında, “sözleşmenin Cumhurbaşkanı tarafından feshedilmesinde yetkide ve usulde paralellik ilkesine aykırılık bulunmamaktadır” denildi. Buna karşılık, aynı kararda, temel haklar ile ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı kararnamesi düzenlenemeyeceğinin anımsatılması dikkati çekti. Ayasofya kararı Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, Ayasofya'nın camiden müzeye çevrilmesine ilişkin 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle 2016'da Danıştay'da dava açtı. |