T24 Haber Merkezi
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremden etkilenen 10 kentte ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) kapsamında, yargısal işlemlerle ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımladı. Kararnameye göre, hırsızlık ve yağma suçlarında gözaltı süresi 4 gün olacak ve savcı kararıyla bu süre 7 güne kadar uzayabilecek.
Depremden etkilenen kentlerde yargısal işlemlerle ilgili süreler, 7 Nisan’a kadar duracak. Bu kentlerde olmayan avukatlar ve gerçek kişiler için de akrabalarının bu kentlerde bulunması ya da bu kentlere yardıma gitmiş olması şartıyla yargısal işlemlerle ilgili süreler 7 Mart’a kadar durmuş sayılacak. Sürelerin durdurulması kararı, cumhurbaşkanlığı seçimi ve TBMM seçimi ile ilgili süreleri etkilemeyecek.
Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan kararnamedeki düzenlemeleri, deprem bölgesindeki yardım çalışmalarına katılmak üzere Hatay'da bulunan avukat Taylan Tanay'a sorduk. Tanay, kararnameyi T24 için şöyle değerlendirdi:
Hırsızlık ve yağma suçuna 7 güne kadar gözaltı
- Hırsızlık, yağma suçlarında gözaltı süresi, zorunlu süreler hariç, yakalama anından itibaren dört gün olacak. Delillerin toplanmasında güçlük varsa ya da şüpheli sayısı fazlaysa bu süre yedi güne kadar uzayabilecek. Süre uzatımına savcı karar verecek.
Dosya üzerinden karar
- Tutukluluğa itiraz, tahliye talebi ve tutukluluğun incelenmesi işlemleri dosya üzerinden yapılabilecek.
Tutukluluk incelemesi 60 gün sonra
- Tutukluluğun incelenmesi, bir defaya mahsus olmak üzere 60 gün sonra, resen yapılacak. Normalde tutukluluk incelemesi ayda bir kez yapılıyor.
Süreler, 6 Nisan’a kadar durdu
- Dava açma, icra takibi başlatma, başvuru, şikayet, itiraz, ihtar, bildirim, ibraz ve zamanaşımı süreleri, hak düşürücü süreler ve zorunlu idari başvuru süreleri de dahil bir hakkın doğumu, kullanımı veya sona ermesine ilişkin tüm süreler, tüm icra, iflas takipleri, ihtiyati haciz talepleri, depremin meydana geldiği 6 Şubat’tan 6 Nisan’a kadar duracak. 6 Nisan’dan sonra yeniden işleyecek.
Kapsam dışında kalanlar: Seçim süreleri
- Nafaka alacaklarına dair icra takipleri ile ilgili süreler ise bu kapsamda yer almıyor.
Bununla birlikte şu başlıklardaki süreler işlemeye devam edecek:
- Suç ve ceza, kabahat ve idari yaptırım ile disiplin hapsi ve tazyik hapsi için kanunlarda düzenlenen zamanaşımı süreleri |
İcra ve iflas işlemleri
- İcra ve iflas dairelerinin mal ve haklara ilişkin ilan ettiği satış gününün durma süresi içinde kalması halinde bu mal ve haklar için durma süresinden sonra satış günü verilecek. Satış ilanı sadece elektronik ortamda yapılacak ve ilan için ücret alınmayacak.
- Durma süresi içinde rızaen yapılan ödemeler kabul edilecek. Taraflardan biri diğer tarafın lehine olan işlemleri yapabilecek.
- Korkordato mühletinin alacaklı ve borçlu bakımından sonuçları durma süresince devam edecek.
Bu hükümler, 6 Şubat’ta depremin yaşandığı kentlerde bulunan kişiler ve kurumlar için geçerli olacak. 6 Şubat’ta depremin yaşandığı illerin barosuna kayıtlı olan avukatlar bakımından da ülke genelinde uygulanacak.
Akrabası bulunan ya da yardıma gidenler için 6 Mart’a kadar
- Bu hükümler, depremin yaşandığı kentlerde yaşamayan ancak burada kan ve kayın hısımları (akrabaları) bulunan ya da kurtarma amaçlı olarak bu kentlere gidenler ve aynı durumdaki avukatlar bakımından da 6 Mart’a kadar ülke genelinde uygulanacak.
Ancak depremden etkilenmeyen kentlerde yaşayan ve deprem bölgesinde akrabası bulunmayan, yardıma gitmemiş olanlar için bu hüküm dikkate alınmadan icra ve iflas takibi yapılabilecek.
TIKLAYIN | Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi