Gündem

Erdoğan'dan "anadil" açıklaması: Milyonlarca vatandaşımız sırf anasının dilini konuştu diye ötelendi

Benim vatandaşıma hiçbir zaman 'devlet nerede' dedirtmeyeceksiniz"

14 Ekim 2024 14:48

T24 Politika

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 109. Dönem Kaymakamlık Kursu Kura Töreni'nde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un Anayasa'nın 3.maddesini hedef alan sözleri sonrası, "Devletle millet arasında duvarlar ören, devlet ile milleti farklı konumlara yerleştiren elitist zihniyetin ülkemize çok zararları oldu" dedi. Erdoğan ayrıca anadil tartışmalarına atıfta bulunarak, "Sırf anasının dilini konuştuğu için milyonlarca vatandaşımız ötekileştirildi" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 109. Dönem Kaymakamlık Kursu Kura Töreni'nde konuştu.

"Benim vatandaşıma hiçbir zaman 'devlet nerede' dedirtmeyeceksiniz. İhtiyacı olan vatandaşın gelip sizi bulmasını da beklemeyeceksiniz. Siz gidip benim mağdur vatandaşımı bulacaksınız." diyen Erdoğan, şunları ifade etti:

"Devlet ile millet arasında duvarlar ören, devlet ile milleti farklı konumlara yerleştiren elitist zihniyetin büyük zararları oldu"

"Devlet sistemimiz içerisinde koltuğuna güç ve itibar kazandırmak yerine koltuğundan güç devşiren, hukuk dışı yollara tevessül edenlere müsamahayla bakamayız. Bu konuda sizin çok yüksek hassasiyet düzeyiyle hareket edeceğinize inanıyorum.

Türkiye bir hukuk devleti, merhamet devletidir. Adaleti yücelttiğimiz ölçüde devleti yüceltiriz. Devlet ile millet arasındaki mesafe açılırsa kamu olarak yaptığımız hizmetlerin hiçbir anlamı olmaz. Biz her iki tecrübeyi de yaşamış bir ülkeyiz. Devlet ile millet arasında duvarlar ören, devlet ile milleti farklı konumlara yerleştiren elitist zihniyetin büyük zararları oldu. İrticacı, laik, anti laik, ilerici-gerici diyerek insanlarımızı birbirlerine düşürmeye çalıştılar. Sırf anasının dilin konuştuğu için milyonlarca vatandaşımız haksızlığa ve hukuksuzluğa maruz bırakıldı. Bunun bedelini ise demokrasimiz, devletimiz ve milletimiz ödedi. Vatandaşına üstten bakan vatandaşlarının bir kısmını tehdit kaynağı olarak gören anlayışın devlet tasarrufumuzda yeri yoktur.

Hanım kaymakamlarımız var erkek kaymakamlarımız var birlikte bu işleri yapacaksınız. Nasıl bu devran değişiyor bunu milletimize göstereceksiniz. İhtiyaç sahibini, mağduru bulup derdiyle hemhal olacaksınız. Görev yaptığınız mahallede vatandaşların talep ve şikayetlerine kapınızı 24 saat açık tutacaksınız. Kibir asla sizin semtinize uğramayacak. Halktan, ilçesindeki iş adamından, esnafından kopuk idareciye tahammülümüz yoktur. 

Ne olmuştu?

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Yeni Anayasa'ya ilişkin yaptığı açıklamada, "‘Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü’ tabirinin değiştirilmesi gerektiğini belirterek, “Devletin ülkesi olmaz. Devletin milleti olmaz. Bu metin, ‘Milletin devleti ve ülkelisiyle bölünmez bütünlüğü’ şeklinde ifade edilmelidir. Bu seçkinci anlayışın, devletçi anlayışın da yeni anayasada milletin gücü üzerine yükselen bir devlet anlayışıyla yeniden ele alınmasının önemli olduğunu düşünüyorum” demişti.