Ekonomi

Erdal Sağlam: BYD’ye ayrıcalıklı yatırım ve ithalat izni sorunu olmasaydı Hisarcıklıoğlu ve Özilhan yönetim kurulu başkan ve vekilliği görevini sürdürecekler miydi?

07 Ekim 2024 10:08

10Haber yazarı Erdal Sağlam, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun bıraktığı Togg Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Fuat Tosyalı’nın getirilmesine ilişkin olarak, ''BYD’ye ayrıcalıklı yatırım ve ithalat izni sorunu olmasaydı Hisarcıklıoğlu ve Özilhan aynı şekilde yönetim kurulu başkan ve vekilliği görevini sürdürecekler miydi?'' dedi. 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun Togg Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini bırakmasının kendi isteğiyle olduğunun tahmin edildiğini söyleyen Sağlam, yazısında şunları söyledi:

''Çinli BYD şirketine yapacağı yatırım ve üretim öncesi 100 bin adet düşük gümrük oranıyla ucuz otomobil ithal izni verilmesinin Togg yönetiminde haksız rekabet oluştuğu için tepkiyle karşılandığını biliyoruz. Başkan Hisarcıklıoğlu’nun hükümet yetkililerine bu konudaki eleştirisini bildirdiği de bir süredir kulislerde konuşuluyordu.

Hisarcıklıoğlu’nun görevi bırakması ardından teamül olarak Başkan Vekili görevini yürüten, Togg’un ortaklarından Anadolu Grubu’nun patronu Tuncay Özilhan’ın Yönetim Kurulu Başkanı olması bekleniyordu. Ancak Özilhan’ın yönetim kurulundan ayrılıp yerine kendi grubundan Talip Altuğ Aksoy’u yönetim kurulu üyesi olarak getirdiği görüldü. Özilhan’ın kendi isteğiyle mi görevi devrettiği, yoksa Hisarcıklıoğlu yerine kendisinin gelmesi gerekirken Tosyalı’nın getirilmek istenmesi üzerine mi yönetim kurulundan ayrıldığı ise bilinmiyor.

Togg’un kuruluşunda varılan ilke kararı doğrultusunda her ortak iki yıl süreyle dönüşümlü başkanlık yapacaktı. İlk Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu oldu, vekil olarak da Tuncay Özilhan getirildi. Bu ilke kararına rağmen şirketin ortaklarınca Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun ‘dengeli yönetimi ve süreklilik olabilmesi’ için bu görevi devam ettirmesinin istendiğini biliyoruz. Üç dönem, yani altı yıl boyunca Hisarcıklıoğlu ve Özilhan bu görevi sürdürdü. Son Genel Kurul’da baştaki ilke kararına geri dönülüp ikişer yıllık ortakların dönüşümlü bu görevi alması uygulamasına tekrar karar verilmiş oldu. Bu noktada asıl soru şu: “BYD’ye ayrıcalıklı yatırım ve ithalat izni sorunu olmasaydı Hisarcıklıoğlu ve Özilhan aynı şekilde yönetim kurulu başkan ve vekilliği görevini sürdürecekler miydi?” Tabii ki bu sorunun yanıtını tam olarak bilemiyoruz ama kişisel tahminim; Çinli BYD olayı olmasa ikisi yetkili de bu görevi sürdürmeye devam ederdi…''

Yazının tamamını okumak için tıklayın