Ekonomi

Elektrik sektöründe kriz büyüyor

Elektrikte tüketim düşmeye devam ederken şubatta en çok elektrik sektöründe çalışan şirket kapandı

10 Nisan 2019 12:08
Büyümenin önemli göstergelerinden olan elektrik tüketimi düşmeye devam ediyor. Elektrik üretim ve dağıtım sektörü ise krizle boğuşuyor. Şubatta en çok kapanan şirketler elektrik sektöründe görülürken, sanayide elektrik tüketimi yüzde 11,7 azaldı

Seçim ekonomisi elektrik dağıtım şirketlerini zora soktu. Ekonomideki durgunluk elektrik tüketimi azalttı. Ancak elektrik üretim maliyetleri arttı. Sermayesi devlete ait olan Elektrik Üretim Anonim Şirketi seçimlerden hemen sonra dağıtım şirketlerine verilen elektriğe %37 zam yaptı.

Ancak EPDK’den yapılan açıklamaya göre bu zam tüketicilere yansıtılmayacak. Böylece hem talep sıkıntısı gören hem maliyetleri artan elektrik şirketleri kapanmaya başladı.

Ekonomik büyümenin en önemli öncü göstergelerinden biri olan elektrik tüketimi 2019 yılının ilk çeyreğinde düşmeye devam ediyor. EPDK verilerine göre sanayi kesiminde tüketilen elektrik 2019 ocak ayında yüzde 11,7 oranında azalırken, tarımsal sulama için kullanılan elektrik tam yüzde 60 oranında azaldı.

Buna karşılık elektrik sektörlerindeki şirketler ise ardı ardına kepenk indiriyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği verilerine göre Türkiye’de şubat ayında en çok kapanan şirket elektrik enerjisi üretiminde gerçekleşti. Sektörde 100 anonim şirket, 36 limited şirket sadece şubat ayında kapandı. Şubat ayında kapanan anonim şirketlerinin yüzde 19’u elektrik üretimi alanında gerçekleşmiş oldu.

Makine Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Mart ayına ilişkin Türkiye Enerji Görünümü raporunu yayımladı. Raporda “gelişmiş ülkeler enerji verimliliğini daha da arttırmayı öngörmektedir. türkiye, elektrik tüketimini hızla arttırmaktan daha çok; enerji verimliliğini arttırmayı, enerji yoğunluğunu düşürmeyi hedeflemelidir” vurgusu yapıldı. Öte yandan raporda elektrik talebine ilişkin kamu kesiminin yaptığı tahminlerin tutarsızlığının altı çizildi.

Talep Tahmini çalışmalarında bilimsel yaklaşım olup olmadığı kuşkulu denilen raporda “bir önceki tahminler ile son tahminler arasında önemli fark var. Biz yıllardır talep tahminlerinin yüksek açıklandığını iddia ettik. Son yıllardaki gerçekleşmeler bizim tezimizi doğruladı” denildi.