Ekonomi

Ekonomist Mustafa Sönmez: İnşaatta ultra gelir ve istihdam kaybı var

Sönmez, TÜİK rakamlarına göre ikinci çeyrekte, bir önceki çeyreğe göre istihdamın yüzde 6,1 azaldığının ortaya çıktığını söyledi

29 Ağustos 2019 09:25

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2019 yılının ikinci çeyreğine ilişkin iş gücü girdi endekslerini yayımladı. Buna göre istihdam bir önceki çeyreğe göre yüzde 6,1 gibi büyük bir oranda azaldı. Yüzde 18,4 artan ücretler ise yüzde 20 düzeyinde gerçekleşen enflasyonun altında kalarak reel olarak eridi. İstihdam ve ücretlerde en büyük erime inşaat sektöründe yaşandı. Ekonomist Mustafa Sönmez, açıklanan rakamların yoksullaşmanın TÜİK tarafından sayısal olarak teyidi olduğunu söyledi.

Evrensel’e konuşan Sönmez, TÜİK rakamlarına göre ikinci çeyrekte, bir önceki çeyreğe göre istihdamın yüzde 6,1 azaldığının ortaya çıktığını söyledi. “Bu da diğer veri setlerinin gösterdiği gibi işyeri kapanması ve işten atmalarla işsizliğin arttığını, yüzde 6,1 dolayında bir istihdam azalışıyla üretime devam edildiğini ortaya koyuyor” diyen Sönmez, bu azalışın ciddi bir azalış olduğuna dikkat çekti.

"İnşaatta ultra gelir kaybı ve ultra istihdam kaybı var"

TÜİK rakamlarının ücretlerin yüzde 18,4 arttığını söylediğini aktaran Sönmez, şöyle devam etti:

“Biz biliyoruz ki aynı dönemde enflasyon yüzde 20 üzerinde arttı. Ücret artışlarının enflasyonun gerisinde kaldığını ve işçilerin reel gelirlerinin azaldığını gösteriyor. İşsizlik artmış bir yandan reel gelirler azalmış. Rakamlar yoksullaşmanın TÜİK tarafından sayısal olarak teyidi olarak okunabilir.”  İnşaat sektöründe ücretlerin nominal olarak da düştüğünü dile getiren Sönmez, “İnşaattaki çöküş nedeniyle nominal olarak ücretler yüzde 7,5 azalmış. Hem enflasyon var hem de hem ücretler azalmış. Daha da beter durum. İnşaatta ultra gelir kaybı ve ultra istihdam kaybı var"  dedi. 

Rakamlarda işverenlerin iş gücü maliyetlerinin ağırlaştığının görüldüğünü vurgulayan Sönmez, “İşverenler cenahından bakıldığında üretim azaldığı için iş gücü maliyeti işverenlere göre artış gözüküyor. ‘Yeterince üretim yapamıyoruz talep yok o zaman bu işçi ve işçi maliyeti bize fazla geliyor’ diyorlar. İşverenler buradan hareket ederek maliyetlerini düşürmek için tensikata gerekçe bulabiliyorlar” diye konuştu.