Ekonomi

EBRD Başekonomisti Kelly: Türk Lirası'ndaki değer kaybı kısa vadeli dış borç için çok büyük risk

Kelly, Türkiye'nin ihracatında Avrupa'nın, Rusya'dan daha önemli olduğunu söyledi

28 Eylül 2022 15:10

Ekonomist Roger Kelly, Türk Lirası'ndaki değer kaybının kısa vadeli dış borç üzerinde risk teşkil ettiğini belirtti

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Bölge Başekonomisti Roger Kelly, Bloomberg HT'e Türkiye ekonomisine dair değerlendirmeler yaptı.

Kelly, Türk Lirası'nın daha fazla değer kaybı yaşamasının olası olduğunu belirterek "Halihazırda yüzde 80’in üzerinde enflasyon var. Cari açığın da arttığını gördük. Ortodoks olmayan bir politik ortam var. Negatif reel politika faizi var. Bunların hepsi Türk lirası üzerinde baskı oluşturuyor. Türk Lirası daha da değer kaybı yaşarsa bunun tabii ki telafi edilmesi gerekir ve kamu finansmanı bundan oldukça olumsuz etkilenebilir” dedi.

"Rusya ile ticaretin artması Batı'yla ilişkileri zorlayabilir"

Türkiye'nın kısa vadeli dış borcunun risk teşkil ettiğini belirten Başekonomist, “Ödemeler dengesine baktığımız zaman Türkiye’nin kısa vadede dış borcu çok yüksek, yaklaşık olarak 180 milyar dolar. Baktığımız zaman da 15 milyar dolar bir rezerv var. Türk lirasındaki değer kaybı çok büyük bir risk olacaktır” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ihracatında Avrupa'nın Rusya'dan daha önemli olduğunu söyleyen Kelly, "Türkiye’nin ihracatının yüzde 40’ı Avrupa’ya gidiyor. Avrupa ekonomisinde aşağı yönlü bir gidiş olursa bu doğrudan Türkiye’nin ihracatını etkileyecektir. Bu da makro ekonomik dengesizlik yaratabilir. Türkiye’nin ihracatının yüzde 4’ü Rusya’ya. Bu, büyük bir oran değil. Rusya ile olan ticaretin artması Batı ile olan ilişkileri zorlayabilir" yorumunu yaptı.

"Tüketim artıyor"

EBRD, Türkiye'ye dair bu yılki büyüme beklentisini yüzde 2'den 4,5'a çıkarmıştı. 2023 yılında ise Türkiye'nin büyüme tahminini değiştirmeyerek yüzde 3.5'ta sabit tutmuştu. Büyüme verilerine değinen Kelly, "2022 tahmininde değişiklik yapmamızın sebebi tüketimin seyri. Enflasyonun yüzde 80 olmasına rağmen insanlar hâlâ harcama yapmaya devam ediyor. Bunu aslında önden yüklemeli tüketim olarak görüyoruz. Hükümet de hane halkı satın alma gücünü desteklemeye çalışıyor" değerlendirmesini yaptı.

TIKLAYIN: EBRD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti