Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 3 Kasım'da açıklayacağı ekim ayı yurt içi üretici enflasyonu (Yİ-ÜFE) verisinin ardından belirlenecek 2024 yeniden değerleme oranının (YDO) yüzde 59-60 seviyesinde olacağını tahmin etti.
Aktaş, Yİ-ÜFE'nin eylül ve ekimde hiç artmadığı senaryoda bile YDO'nun yüzde 57 dolayında oluşacağını vurgulayarak, makul tahminin yüzde 59-60 olacağını belirtti.
Aktaş, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Motorlu taşıtlar vergisi
"Cumhurbaşkanı motorlu taşıtlar vergisi artışını, YDO'yu yüzde 80 oranında azaltarak uygulama yetkisine sahip. Yani YDO yüzde 60 olursa, bu oran yüzde 80 azaltılıp yüzde 12'ye kadar indirilebilir. Ama şimdiye kadar bu yetki hiç bu düzeyde kullanılmadı. Dolayısıyla 2024 yılındaki MTV artışı için YDO'da hiç indirime gidilmeyip yüzde 60'lık oran uygulanması çok daha muhtemel görünüyor.
Emlak vergisi
Dolayısıyla YDO yüzde 60 olduğu takdirde emlak vergisi artışı sıfır olabileceği gibi yüzde 60 düzeyinde de uygulanabilir.
Ancak kanunda yazılı olan 'YDO'nun yarısı' ifadesi neredeyse teamüle dönüşmüş durumda ve genellikle bu oran uygulanıyor. Şu durumda 2024'ün emlak vergisi artışı muhtemelen yüzde 30 olacaktır.
Gelir vergisi
Gelir vergisinde Cumhurbaşkanının YDO ile artan vergi dilimlerini yarı oranında yükseltme ya da yine yarı oranında düşürme yetkisi bulunuyor.
Bu yıl için gelir vergisinde ilk dilim 70 bin lira. Bu tutar YDO yüzde 60 olduğu takdirde 112 bin liraya yükselecek. Cumhurbaşkanının bu tutarı yüzde 50 azaltıp 56 bin liraya çekme ya da yüzde 50 artırıp 168 bin liraya yükseltme yetkisi bulunuyor.
Yetki var diye gelir vergisinde bu yıl 70 bin lira düzeyinde uygulanan ilk dilimin herhalde 56 bin liraya düşürülmesi söz konusu olamaz. Muhtemeldir ki vergi dilimi bu yıl olduğu gibi YDO'ya paralel bir şekilde artırılacak ve 110 bin lira dolayına çıkarılacak; daha da artırma yetkisi ise muhtemelen kullanılmayacaktır."