İlaç yokluğu, eczacıların rutin ödemelerini dahi yapamayıp borç sarmalına girmeleri gibi sorunların her geçen gün daha da büyümesi, eczacıları 14 yıl sonra tekrar büyük bir miting hazırlığına soktu.
Sözcü'den Gamze Bal'a konuşan İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Pınar Özcan, “Ülke genelindeki tüm eczacılar ekim ayı ortası gibi ortak bir miting düzenleyecek. Ülkedeki 54 eczacı odasının tamamının katılacağı bu miting muhtemelen Ankara’da olacak” dedi.
Böylece eczacılar, 21 Aralık 2008’de Ankara’da düzenledikleri Büyük Eczacı Mitingi’nden sonra, eczacılık tarihindeki ikinci büyük miting hazırlığı içine girmiş oldu.
Özcan, “Eylem planımızı aşama aşama uygulamaya devam edeceğiz. Bu, iş bırakmaya kadar gidecek bir süreç” dedi ve iş bırakma tarihlerinin henüz belli olmadığını, süreç içinde belirleneceğinin bilgisini verdi.
"Yana yakıla ilaç arıyoruz"
Öte yandan, bazı tansiyon, kalp, şeker, kanser ve hormon tedavisinde kullanılan ilaçlarda yaşanan yokluk her geçen gün daha da büyüyor.
Hem eczacıların yaşadığı ekonomik darboğazda hem de ilaç yokluğunda 13 yıldır değiştirilmeyen ilaç fiyat kararnamesinin etkili olduğunu söyleyen Özcan, “İlaç yokluğu öyle bir hale geldi ki yana yakıla ilaç arıyoruz” dedi.
Tüm ilaç gruplarında bu sıkıntının yaşanabildiğini kaydeden Özcan, “Tansiyon, diyabet gibi ilaçların yanı sıra tüp bebek ilaçlarını da tamamlayamıyoruz bir türlü” diye konuştu.
"Her iki eczaneden 1'i kapanma eşiğinde"
Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı ise, her 2 eczaneden birinin kapanma eşiğinde olduğunu aktardı.
İlaçtaki yokluk oranının ise bir ayda yüzde 15’ten 17’ye çıktığını, halk sağlığını etkileyen bu sorun nedeniyle hastalarla karşı karşıya kaldıklarını anlattı.
Özellikle ithal kalemlerde görülen bu yokluğun aşılması için sanayicilerin yeni bir zam talebinde bulundukları duyumunu aldıklarını belirten Ercanlı, sorunun fiyat artışlarıyla çözülebilecek geçici bir sorun olmadığının altını çizdi.