Ekonomi

EBRD'den Türkiye raporu: Büyüme tahminini değiştirmedi

26 Eylül 2024 10:05

T24 Ekonomi

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye için 2024 büyüme tahminini yüzde 2,7 seviyesinde sabit tuttu. Bununla birlikte banka, Türkiye ekonomisinde pozitif gelişmeler olduğunu not etti. Banka, ayrıca, Türkiye ekonomisindeki temel riskleri devam eden yüksek enflasyon, Türk lirasının reel değerlenmesinin ihracat ve turizm üzerindeki etkisi ve sıkı küresel finansman koşulları olarak tanımladı.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) yayınladığı “Bölgesel Ekonomik Beklentiler” raporunda Türkiye'nin 2024'teki büyüme tahminini yüzde 2,7’de sabit bıraktı.

Raporda, ekonomik büyümenin, büyüme itici güçlerinin yeniden dengelenmesi ve yatırımcı güvenindeki artışla 2025'te yüzde 3'e çıkmasının öngörüldüğü kaydedildi.

Bankanın raporunda, EBRD bölgelerindeki büyümenin 2024'te yüzde 2,8 olması ve 2025'te ise yüzde 3,5'e çıkması beklenen aşağı yönlü bir revizyon yer aldı.

Raporda ayrıca, Türkiye'deki son politika değişiklikleri ve ülkenin Haziran 2024'te Finansal Eylem Görev Gücü (FATF) gri listesinden çıkarılması, yatırımcı güvenini artırmaya yardımcı olan faktörler olarak vurgulandı.

Türkiye ekonomisinde önemli riskler

Banka raporda, Türkiye ekonomisindeki temel riskleri, devam eden yüksek enflasyon, Türk lirasının reel değerlenmesinin ihracat ve turizm üzerindeki etkisi, bölgedeki yüksek jeopolitik gerginlikler ve kapsamlı kısa vadeli dış finansman ihtiyaçları göz önüne alındığında sıkı küresel finansman koşulları olarak tanımladı.

Rapora göre, cari açığın azaldığı ancak ülkedeki kısa vadeli dış borcun milli gelirin yüzde 20'sine eşdeğer yüksek kalmaya devam ettiği kaydedildi.

EBRD, Türkiye’ye rekor yatırım yaptı

EBRD'nin paylaştığı verilere göre banka, 2023'te Türkiye'ye 2,5 milyar Euro rekor yatırım gerçekleştirirken, bu yatırımın yarısından fazlası yeşil dönüşüm projelerine ayrıldı. Bankanın Türkiye'deki toplam yatırımları ise 20 milyar Euro'yu aştı.

"Mustafa Kemal çağırdı, geldik"; Kayıp bir kuşağın hikâyesi 'Mübadele