Prof. Dr. Celal Şengör hakkında dava açılmasının ardından bilim akademileri, davayı protesto eden bildiriler yayımladı. Amerikan Bilimler Akademisi ile Tıp Bilimleri Akademisi’nin, ortak insan hakları kurulu, protesto mektubu yazdı.
Prof. Dr. Celal Şengör’ün HaberTürk’te Fatih Altaylı ile yaptığı bilim programında “Hazreti Musa’nın yaşadığına ilişkin bir bilimsel kanıt yok” sözleri nedeniyle hakkında, “halkın bir kısmının benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak suçu kapsamında” soruşturma açılan açıldı. Söz konusu soruşturmayı, şarkıcı Gülşen hakkında hapis isteyen Türkşad Kunthan Uçuk’un açması dikkatleri çekti. Celal Şengör hakkında dava açılması dünya biliminde büyük yankı yarattı. Cumhuriyet'in haberine göre, Almanya, İtalya, Fransa, Danimarka, Avusturya ve İskandinav ülkeleri bilim akademileri, Şengör hakkında dava açılmasını protesto eden bildiriler yayımladı. Amerikan Bilimler Akademisi ile Tıp Bilimleri Akademisi’nin, başında Nobel ödüllü bir kimyacının bulunduğu ortak insan hakları kurulu da Ankara’daki yetkililere mektup gönderdi.
"Açıklamalarını tamamen onaylıyoruz"
İtalya Bilim Akademisi’nin mektubunda özetle şöyle denildi:
“Profesör Celal Şengör’ün kullandığı için kelimenin neler olduğunu bildiğimiz, uluslararası bilim dünyasının, Prof. Dr. Şengör’ün söylediklerinin yüksek sesle tekrarlayacağından emin olunuz, açıklamalarını tamamen onaylıyoruz. Onun ifade ettiği şey, bu konuda kabul edilen ortak bilimsel kanaattir. Prof. Şengör araştırmacı ve öğretmen olarak dürüst ve saygın bir kişiliğe haizdir. Türkiye’de modern jeolojinin ilerlemesi için pek çok şey yapmıştır. Bilimsel başarılarıyla büyük beğeni toplayan Celal Şengör’ün ispatlanmış bilimsel araştırma ve liderlik geçmişi, Türkiye’deki bölgesel jeoloji araştırmalarını yerelden uluslararası sahneye taşıyan itici bir kuvvet olmuştur. Prof. Şengör’ün herhangi bir kesimin dini duygularını rencide etmek gibi bir niyetinin olmadığına eminiz.”
Atatürk hatırlatıldı: Umarız bu ileri görüşlülük Türkiye’de hep canlı kalır
Bildiride ayrıca şu görüşlere yer verildi:
“Bilimsel görüşlerin sansürü, insanlık tarihinin hatalarıyla birlikte gömülmüş olduğunu umduğumuz son yüzyılların mirasıdır. Türkiye çok büyük bir millettir. Geçmişte cumhurbaşkanınız olan Atatürk’ün sunmuş olduğu kültür devrimi, politika ve dini konuların birbirinden ayrılması konusunda yaptıkları birçok ülke için muazzam bir örnek olmuştur. Umarız bu ileri görüşlülük Türkiye’de hep canlı kalır. İtalya, bilimi sınırlamanın olumsuz etkilerini yaşadı ve Galileo Galilei’nin yargılanması dünyanın neresinde olursa olsun (bilimsel alanda) tekrarından sakınılması için uyardığımız bir örnektir. Prof. Celal Şengör’ün çok üretken ve orijinal fikirlerini uluslararası alanda sergilemesi için her türlü desteği vermeye hazırız."
"İyi niyetinizi göstermenizi rica ediyoruz"
Amerikan Bilimler ve Tıp Akademileri İnsan Hakları Komitesi’nin ortak açıklamasında da özetle şu ifadeler kullanıldı:
“Seçkin Türk jeoloji mühendisliği profesörü ve ABD Ulusal Bilimler Akademisi’nin uluslararası üyesi Profesör Ali Mehmet Celal Şengör’ün yasal olarak tacize maruz kalmasından duyulan endişeyi ifade ediyoruz. Akademik özgürlüğü ve ifade özgürlüğünü güçlü bir şekilde destekliyoruz. Görüşümüze göre, bu unsurlar bilimi ilerletmek ve bilimin topluma getirdiği faydaları güvence altına almak için gereklidir.
Profesör Şengör’ün sadece ifade özgürlüğü hakkını barışçıl bir şekilde kullanması nedeniyle kovuşturma veya diğer yasal sonuçlarla karşılaşmamasını sağlamak için iyi niyetinizi göstermenizi rica ediyoruz.”
TIKLAYIN - Gülşen’i tutuklamaya sevk eden savcı, Celal Şengör’ü ifadeye çağırdı