Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Yeni Demir Perde

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

01 Temmuz 2022 09:50

T24 Dış Haberler

Rus güçleri, Ukrayna’nın Odessa şehrinin güneyinde yer alan Karadeniz’deki kritik Yılan Adası’ndan çekildiklerini açıkladı. ABD'de Yüksek Mahkeme, Çevre Koruma Ajansı'nın (EPA) güç santrallerinin karbon emisyonlarını denetleme yetkisini kısıtladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesinin Ukrayna'yı işgali sürerken Batı ve Moskova arasına "yeni bir Demir Perde" inmeye başladığını belirtti. 

1 Temmuz 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Rus güçleri Yılan Adası’dan çekildi

Rus güçleri, Ukrayna’nın Odessa şehrinin güneyinde yer alan Karadeniz’deki kritik Yılan Adası’ndan çekildiklerini açıkladı. Rusya, çekilmeyi “iyi niyet göstergesi” olarak nitelendirilirken Ukrayna, Rus güçlerinin çekilmeye zorlandığı belirtti. Ukrayna ordusu, Rus güçlerinin füze saldırıları sonrasında iki sürat teknesine binerek adadan “kaçtığını” açıkladı.


The Independent | Johnson, savunmayı güçlendirmek için on milyarlarca sterlin taahhüt etti

Britanya Başbakanı Boris Johnson, ülkenin savunma harcamalarını gelecek yıllar içinde Britanya’nın ekonomik çıktısının yüzde 2.5’i oranında yükseltme vaadinde bulundu. NATO Zirvesi’nin sonunda açıklamalar yapan Johnson, Britanya’nın askeri bütçesine bu 10 yıl içinde 55 milyar sterlinden fazla ekleme yapabileceğini söyledi.


New York Times | Yüksek Mahkeme, EPA'nın emisyonlar konusundaki yetkisini kısıtladı

ABD'de Yüksek Mahkeme, Çevre Koruma Ajansı'nın (EPA) güç santrallerinin karbon emisyonlarını denetleme yetkisini kısıtladı. Bu vesileyle ABD Başkanı Joe Biden'ın 2030'a kadar sera gazı emisyonlarını yarı yarıya kesme planı zora girdi. 


Wall Street Journal | Jackson, Yüksek Mahkeme'deki ilk siyah kadın oldu

Yüksek Mahkeme Yargıcı Stephen Breyer'ın emeklilik kararı almasının ardından ABD Başkanı Joe Biden tarafından aday gösterilen Ketanji Brown Jackson, yemin etmesinin ardından ABD Yüksek Mahkemesi’nde görev alan ilk siyah kadın yargıç oldu.


Moscow Times | Rus Bakan: Moskova ve Batı arasına yeni 'Demir Perde' iniyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesinin Ukrayna'yı işgali sürerken Batı ve Moskova arasına "yeni bir Demir Perde" inmeye başladığını belirtti. 

Perşembe günü Belarus'un başkenti Minsk'te bir basın toplantısı düzenleyen Lavrov, "Demir Perde'ye gelince; zaten inmeye başladığını söyleyebiliriz" dedi; "Süreç başladı".

Lavrov, artık Avrupa Birliği ve Rusya arasında "ilişki kalmadığını" söyledi.

"AB, aramızda yıllarca inşa ettiğimiz ilişkileri yok etti" diyen Lavrov, Moskova'nın hala müzakerelere açık olduğunu ifade etti.

Lavrov, "Şu andan itibaren artık ne ABD'lilere ne de AB'ye güvenmeyeceğimizi söyleyebilirim. Kritik sektörlerde sırtımızı onlara yaslamamak için her şeyi yapacağız" diye konuştu.

Soğuk Savaş döneminde Avrupa'yı NATO ve Varşova Paktı ülkeleri arasında bölen hayali sınıra Demir Perde deniliyordu.


Le Monde | 13 Kasım saldırıları: Tarihi karar

Fransa'nın başkenti Paris'te 2015 yılında eş zamanlı saldırılar düzenleyen gruptan hayatta kalan tek kişi olan Salah Abeslam, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Abdeslam, Fransa'daki davada da "terörizm" ve cinayet suçlarından hüküm giydi. Abeslam'la birlikte yargılanan 19 kişiden yalnızca biri beraat etti. Saldırılarda barlar, restoranlar, ulusal futbol stadı ve Bataclan konser salonu hedef alınmış, 130 kişi öldürülmüştü.


Al Jazeera | İran, nükleer anlaşma müzakereleri için “yeni aşamaya” hazır

İran ve ABD arasında Doha’da dolaylı olarak Avrupa Birliği aracılığıyla düzenlenen nükleer anlaşma müzakereleri sonuçsuz kaldı. Tahran’ın Birleşmiş Milletler Temsilcisi Majid Takht Ravanchi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne İran’ın müzakere heyetinin yeniden yapıcı görüşmelere dönmeye ve anlaşmaya varmaya hazır olduğunu söyledi. Ravanchi, “Top ABD’nin sahasında” dedi. Doha’da müzakerelerin başarısız olmasında ABD ve İran birbirini sorumlu tutmuştu.