Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Türkiye, İsveç'e NATO'nun kapılarını açacak mı?

Farklı ülkelerin gazeteleri, bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

10 Ocak 2023 09:40

Katar merkezli Al Jazeera, "Türkiye, İsveç'in NATO başvurusunu onaylayacak mı?" sorusuna yanıt aradı. Brezilya'da pazar günü Kongre'ye ve diğer kamu binalarına saldıran bin 500 kadar eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun destekçisinin gözaltına alındığı açıklandı. New York Times, Rusya ve Ukrayna'nın hala Kiev'in hakimiyetinde olan Bakhmut kentindeki açmazına dikkat çekti. Rusya, Ukrayna kentini almaya çalışırken Kiev'in ordusu direnç göstermeye devam ediyor.

10 Ocak 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | “Brezilya’da demokrasiye bir garip saldırı”

Brezilya’nın Britanya Büyükelçisi Fred Arrudoa ülkede aşırı sağcı Bolsonaro destekçilerinin yeni devlet başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın yemin etmesinden tam bir hafta sonra Kongre, devlet başkanlığı ve Yüksek Mahkeme binalarına yaptığı baskını “garip ve başarısız bir saldırı” olarak niteledi. Arruda, “Başkan Lula’nın dediği gibi, demokrasi insanların kurumlara saygısını gerektirir” dedi. Arruda, kurumlara saldıranların ciddi sonuçlarla karşı karşıya geleceğini söyledi.


The Daily Telegraph | Britanyalı yardım çalışanları kaybolurken, Ukrayna’ya tank gönderme sinyali

Rusya’nın işgali karşısında Ukrayna’ya destek için giden iki gönüllü Britanyalı yardım çalışanının çatışmaların en yoğun ilerlediği Donetsk bölgesinin doğusunda kaybolduğu bildirildi. Sivillerin tahliyesi çalışmalarında yer alırken kaybolan iki erkekten birinin 48, diğerinin ise 28 yaında olduğu belirtildi. Ukrayna’nın Rusya’ya karşı direnişi sürerken Britanya Başbakanı Rishi Sunak da ülkeye Challenger 2 tankları göndermek konusunda destek verdiğini açıkladı.


New York Times | Kiev, Bakhmut'ta sert mücadele sözü verdi

New York Times, Rusya ve Ukrayna'nın hala Kiev'in hakimiyetinde olan Bakhmut kentindeki açmazına dikkat çekti. Rusya, Ukrayna kentini almaya çalışırken Kiev'in ordusu direnç göstermeye devam ediyor. Ukrayna, diğer bölgelerde Batı'nın verdiği uzun menzilli silahları kullanarak ve Rus ordusuyla direkt çatışmadan kaçınarak Rusya'yı geri itmeyi başarsa da, Bakhmut'ta bu olmadı. New York Times, Ukrayna'nın Bakmut'ta "dişe diş" savaşmaya devam edeceğini belirtti.


Wall Street Journal | Brezilya, başkent saldırılarında bin 500 kişiyi gözaltına aldı

Brezilya'da pazar günü Kongre'ye ve diğer kamu binalarına saldıran bin 500 kadar eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun destekçisinin gözaltına alındığı açıklandı. Brezilya'da hükümet, başkentteki saldırıları kimin fonladığını tespit etmeye çalışıyor. Öte yandan Bolsonaro, tatil için bulunduğu ABD'nin Florida eyaletinde karın ağrıları nedeniyle hastaneye kaldırıldı.


Moscow Times | Anti LGBT yasası ve savaş dönemi kısıtlamalarıyla Rus kitapçılarında seçenekler daralıyor

Moscow Times, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle getirilen kısıtlamalar ve kasımda geçen "LGBTİ propagandasını yasaklayan" yasa nedeniyle Rusların birçok kitaba ulaşamadığını ifade etti. Kapsamı bulanık olan Anti-LGBTİ yasası kapsamına giren kitapları satan kitapçılar yüksek meblağlarda cezalar ödemek zorunda kalıyor, hatta kapatılabiliyor. Moscow Times, geçmişte edebiyat dünyasının çoğunlukla siyasi baskının dışında kaldığını, ancak artık durumun değişmeye başladığını belirtti.


Le Monde | Brezilya’da demokrasi, iktidarın kalbine saldırıyla sarsıldı

Brezilya’da 8 Ocak Pazar günü, eski devlet başkanı Jair Bolsonaro’nun destekçileri ülkenin ana kurumlarını işgal etti ve tahrip etti. Brezilya’nın yeni lideri solcu Luiz Inacio Lula da Silva başkent Brazilya’yı federal otorite altına alırken kovuşturma ve yargılama sözü verdi. Brezilya’daki saldırı, ABD’de Trump destekçilerinin 2021’de Kongre binasına yaptığı baskına benzetildi.


Al Jazeera | Türkiye, İsveç’in NATO başvurusunu onaylayacak mı?

NATO'ya üyelik başvurusunda bulunan Finlandiya ve İsveç ile Türkiye arasında, İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen NATO Zirvesi'nde Türkiye'nin endişelerini gidermeye yönelik, "üçlü muhtıra" imzalanmıştı. Türkiye ve Macaristan dışında tüm NATO müttefikleri, Finlandiya ve İsveç'in katılım protokollerini meclisten geçirirken Ankara, iki ülkenin "aralarına terörle mesafe koymaları" konusundaki taleplerinin karşılanmaması durumunda Kuzey ülkelerinin NATO üyeliğini desteklemeyeceklerini söylemişti.  İsveç Başbakanı Ulf Kristersson son olarak yaptığı açıklamada Türkiye’nin tüm taleplerini karşılayamayacaklarını söyledi. Kristersson “Türkiye, yapacağımızı söylediklerimizi yaptığımızı teyit etti ancak aynı zamanda yapamayacağız, yapmak istemeyeceğimiz şeyler istiyorlar. Türkiye'nin taleplerinin hepsini karşılayamayız” dedi.