Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "İran'da protesto dalgası, rejim için ciddi bir sınav oluşturuyor"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

10 Ekim 2022 09:37

T24 Dış Haberler

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin “örtünme kurallarına uymadığı” gerekçesiyle ‘ahlak polisi’ tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesiyle başlayan protestolar 3 haftadır devam ediyor. Ukrayna’da ilhak edilen Donetsk bölgesinde kurtarılan Liman şehrinde, 200 kişinin bulunduğu toplu mezarlara ulaşıldı. Britanya’da Başbakan Liz Truss, kendi partisi içindeki muhalefetin ardından ek ödeme kesintilerinde de geri adım atmaya yaklaştı.

10 Ekim 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | 450 bin kişinin yoksulluğa sürüklenebileceği ek ödeme kesintisi karşısında Truss’a partisinden tepki

Britanya’da Başbakan Liz Truss, kendi partisi içindeki muhalefetin ardından ek ödeme kesintilerinde de geri adım atmaya yaklaştı. Britanya’da Liz Truss’ın ek ödemelerde kesintiye gitmesinin 450 bin insanı daha yoksulluğa sürükleyebileceğine ilişkin bir araştırma ve partisi içindeki bazı isimlerin oy kaybedeceğini söylemesi üzerine Truss, yeni bir U dönüşüne daha yaklaştı. Truss, iktidara geldiğinden bu yana Muhafazakâr Parti içinde fikir birliğine ulaşmaya çalışsa da refah konusundaki tartışma bir çatlağı daha ortaya koydu.


The Independent | Ukrayna’daki toplu mezarlardan aileler çıktı

Ukrayna’da ilhak edilen Donetsk bölgesinde kurtarılan Liman şehrinde, 200 kişinin bulunduğu toplu mezarlara ulaşıldı. Mezarlarda, bebekler ve çocukların da olduğu bütün ailelerin olduğu görüldü. Rusya güçleri Liman şehrini dört ay boyunca işgal etmişti. Ukraynalı yetkililer geçen hafta ülkenin kuzeydoğusunda Rus güçlerinin çekildiği bölgelerde 534 sivil cesedine ulaşıldığını açıklamıştı.


New York Times | Yerel yarışlar ABD'nin gideceği yönü nasıl değiştirebilir?

New York Times, ABD'nin federal yasama organı Kongre'nin üst meclisi Senato'da iki parti arasındaki denge nedeniyle yasaların geçmesi zorlaşırken ve Yüksek Mahkeme'yi muhafazakar hakimler 'domine' ederken yerel meclislerin giderek önem kazandığını ifade etti. New York Times, iki partinin dengeli olduğu eyalet senatolarında bir partinin öne geçmesi durumunda; o eyaletin geleceğini belirleyecek kürtaj, oy verme, silah ve eğitim yasaları konusunda önemli kararlar alabileceğine dikkat çekti. 


Wall Street Journal | İran'ın sinirli protesto dalgası, rejim için ciddi bir sınav oluşturuyor

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin “örtünme kurallarına uymadığı” gerekçesiyle ‘ahlak polisi’ tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesiyle başlayan protestolar 3 haftadır devam ediyor. WSJ, bu protestoların ülkede geçmişte görülen birçok toplum hareketinden daha uzun süre devam ederek "daha dayanıklı" olduğunu gösterdiğini ifade etti. Pazar günü öğrenciler çeşitli İran kentindeki üniversitelerin çevresinde toplanarak, "Diktatöre ölüm" diye slogan attı. Tahran'da öğrenciler yürüyerek başörtülerini salladı. Kürdistan bölgesinde vali, üniversitelerin kapatılmasını emretti; bu adımın daha fazla protestoyu önlemek için atıldığı düşünülüyor. Siyasi analistler eylemlerin rejimi devirme ihtimalini düşük bulsa da "İslam Cumhuriyeti'nin temel değerlerine meydan okunmasının" Tahran için önemli bir sınav oluşturulduğunu belirtti.


Moscow Times | Rusya, başarısızlıkların ardından Ukrayna'daki saldırıya liderlik etmesi için yeni komutan atadı

Rusya, Ukrayna'nın işgal güçlerini itmekte başarılı olmasının ardından orduya yönelik eleştirilerin sıklaşmasıyla Ukrayna'nın işgaline liderlik etmesi için yeni bir general atadı. Cumartesi günü yapılan açıklamada Rusya Savunma Bakanlığı, "General Sergey Surovikin, Özel Operasyon Bölgesinde Ortak Kuvvetler'in komutan oldu" denildi. Surovikin, 1990'larda Tacikistan İç Savaşı ve Birinci Çeçen Savaşı'nda savaş alanında görev yapmış; ayrıca Suriye İç Savaşı'nda da rol oynamıştı. AFP, Kremlin'in normal şartlarda böyle atamaları kamuya açık yapmadığını; yüksek ihtimalle Rus ordu liderlerine yapılan eleştiri doğrultusunda bu kararın duyurulduğunu ifade etti.


Le Monde | Katar’da Dünya Kupası: Tatsızlığın sebepleri

Katar’da Dünya Kupası’nın başlamasına haftalar kala Fransız toplumunda etkinliğe ilişkin bir tatsızlık havası hâkim. Katar’da oynanacak Dünya Kupası’na ilişkin yolsuzluk şüpheleri, ektinliğin iklim krizine etkisi ve Katar’daki işçilerin çalıştırıldığı kötü koşullar ve ülkedeki LGBTİ+ topluluğunun durumunun Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak ülkeye ilişkin soru işaretleri doğurduğu belirtildi. Fransa’da Paris dahil olmak üzere çok sayıda şehir Dünya Kupası’nı toplu alanlarda yayınlamama kararı aldı.


Al Jazeera | “Dengeli ve düşünceli”: Rusya, OPEC’i üretim kesintisi için kutladı

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubun günlük petrol üretimini kasım ayından itibaren 2 milyon varil azaltma kararını değerlendirdi. Peskov, söz konusu kararın Rusya’nın değil aklı selimin bir zaferi olduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 2019 yılında Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) yaptığı ziyaretlerin bu kararda etkisi olabileceğine dikkat çeken Peskov, “Genel olarak başkanımızın karşılıklı saygıya, karşılıklı yarara, karşılıklı güvene dayalı ilişkiler kurmayı başarmasının, elbette bu en kritik konuları tartışmada faydası oluyor” diye konuştu. Peskov, OPEC+’ın “sorumlu” tutumunun ABD’nin enerji piyasasında oluşturduğu kargaşayı dengelediğini savundu.