Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Fransa kenevire 'yeşil ışık' yaktı

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

20 Haziran 2019 09:08

T24 Dış haberler | Metin Kaan Kurtuluş & Melis Karaca

Britanya'da Rory Stewart da Muhafazakar Parti liderliği yarışından elindi. Britanya'nın bir sonraki başbakanı olacağına kesin gözüyle bakılan Boris Johnson farkı biraz daha açmayı başardı. Birleşmiş Milletler raportörü Agnes Callamard son Kaşıkçı raporunu açıkladı. Raporda 2 Ekim 2018'de İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın son anlarına dair detaylı bilgi yer aldı. Callamard, cinayetten Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın sorumlu olabileceğine dair güçlü kanıtlar bulunduğunu da belirtti. Liberation, Fransa'da tıbbi amaçlı kullanılan kenevirin yasallaşmasının 'önünün açıldığını' yazdı. İran, ABD'ye ait bir insansız hava aracı vurduklarını açıkladı.

20 Haziran 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle..

The Guardian | Johnson bir adım daha önce geçti; Stewart liderlik yarışından çekildi

Britanya’da Muhafazakâr Parti liderliği için yapılan seçimlerde üçüncü tur gerçekleşti. Boris Johnson’ın ikinci turda da lider olduğu seçimde adaylardan Rory Stewart bir önceki tura göre 10 oy daha kaybederek sonuncu oldu. Bazı vekiller bir önceki turda geride kalan Dominic Raab’a karşı bir komplo düzenlendiği, ikinci turda Stewart’a anlaşma sonucu oy verenlerin olduğunu iddia etti.


The Times | Javid yeni başbakan olmak istiyor

Britanya İçişleri Bakanı Sajid Javid, Boris Johnson’ın önde götürdüğü liderlik yarışından çekilmeyeceğini söyledi. Javid’in çevresinden aktarılan bilgiye göre, oylamada son turda olacağı kesinleşen Johnson, Javid’in yarıştan çekilip kendisine desteğini açıklamasını bekledi. Javid ve Johnson arasında karşılıklı görüşme olmasa da, Johnson’ın aracılar yoluyla Javid’e başbakan yardımcılığı gibi tekliflerde bulunduğu iddia edildi.


Liberation | Kenevirle terapi olasılığı

Fransa’da uzmanlar, İlaç ve Sağlık Ürünleri Denetleme Kurumu’nda bir yenilik başlatıyor. Tıbbi amaçlı kullanılan kenevirin yasallaşmasının önü açıldı.


The New York Times | Rapor cinayetin arkasındaki korkunç detayları ortaya çıkardı

Birleşmiş Milletler Özel raportörü Agnes Callamard 2 Ekim 2018'de İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili final raporunu açıkladı. Rapor, Kaşıkçı cinayetinin önceden planlanmış olduğu sonucuna vardı ve Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın olanların arkasında olduğuna dair "güvenilir kanıtlar" olduğunu ifade etti. Rapora yansıyan ses kayıtlarından birinde başkonsolosluk çalışanlarının Kaşıkçı'yı nasıl parçalayacaklarını konuştukları duyuluyor. Kaşıkçı'dan "kurbanlık hayvan" diye bahsediliyor.


The Washington Post | Fed yavaş büyüme konusunda uyarıda bulundu

ABD Merkez Bankası Fed, ekonominin yavaşladığına ve faiz oranlarının yakın zamanda kesilebileceğine dair sinyaller verdi. 


Moscow Times | Soruşturmacılar MH17 kazasının arkasındaki 4 baş şüpheliyi açıkladı

Farklı ülkelerden savcıların oluşturduğu ekip Malezya Havayolları'na ait MH17 uçuşun düşürülmesinden 5 yıl sonra dört tane şüphelinin ismini açıkladı. Savcılar Rus İgor Girkin, Sergei Dubinsky ve Oleg Pulatov'un yanı sıra Ukraynalı Leonid Kharchenko'ya da soruşturma başlattı. MH17 2014'ün Temmuz ayında doğu Ukrayna'da  Rus 'ayrılıkçıların' kontrol ettiği bir bölgeyi geçerken vurulmuştu. Soruşturmayı yürütenler uçağın bir Rus füzesi tarafından vurulduğunu söylemiş, ancak Moskova bu iddiaları reddetmişti. 


Frankfurter Allgemeine | İran ABD'ye ait insansız hava aracını vurdu

Washington ile Tahran arasındaki gerilim tırmanırken İran Devrim Muhafızları, bir ABD insansız hava aracını(İHA) düşürdüğünü açıkladı. ABD konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.


Al Arabiya |  ABD’nin Orta Doğu’ya ek asker gönderme kararının içinde Patriot savunma füzeleri de yer alıyor

Pentagon tarafından yapılan açıklamada, ABD’nin Orta Doğu’ya bin ek asker gönderme kararının ardında bölgeye Patriot savunma füzeleri, insanlı ya da insansız hava araçları ve ‘diğer’ savunma araçlarının gönderildiği belirtildi. Pentagon sözcüsü “ABD, İran ile çatışma aramıyor fakat bölgede ABD’nin aleyhine oluşacak durumlara karşı savunma yapmaya hazırlıklıyız” dedi. ABD ve İran arasında gerginlik geçen hafta Umman Körfezi’nde iki tankerde meydana gelen patlamayla tırmanmıştı. Washington’ın Tahran’ı sorumlu bulmuştu.