Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Fas için bir Dünya Kupası'ndan fazlası

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

14 Aralık 2022 09:45

T24 Dış Haberler

Fas Dünya Kupası'nda final için Fransa karşısında çıkmaya hazırlanırken, The Washington Post, "Dünya Kupası sömürgeciliğin çok da geçmişte kalmış bir anı olmadığını hatırlatıyor" yazdı. İstanbul ve Çanakkale Boğazlarından geçecek ham petrol yüklü tankerler için Türkiye'nin istediği sigorta teyit mektubu sorununda çözüm sağlandı. Birleşmiş Milletler, Britanya Başbakanı Rishi Sunak’ın küçük teknelerle ülkeye gelen sığınmacıların reddedilmesinin yasayı çiğnediği ve Britanya’nın ‘insancıl geleceğini’ göz ardı ettiğini söyledi

14 Aralık 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Çöküşün eşiğindeki sağlık sisteminin içinde 33 saat

Britanya’da Ulusal Sağlık Sistemi’ne (NHS) ilişkin kriz sürerken The Guardian gazetesi Kings College hastanesinde 33 saat geçirerek sağlık çalışanlarının yetersiz personelle aşırı iş yükü içinde geçen mesaisini gözlemledi. Hasta sayılarının kapasite üzerine çıktığı belirtilirken personelin Covid salgını döneminden daha fazla ağır hastayla karşı karşıya olduğu belirtildi. Hastanelerde artık birinci ölüm sebebinin Covid olmadığı ancak daha ağır hasta kişilerin yatırıldığı belirtildi. Hastanelerin yatak seviyelerinin yetersizliğiyle sistemin çöküşün eşiğinde olduğu paylaşıldı.


The Independent | Birleşmiş Milletler’den Sunak’a uyarı: Sığınmacıların gönderilmesi yasayı çiğniyor

Birleşmiş Milletler, Britanya Başbakanı Rishi Sunak’ın küçük teknelerle ülkeye gelen sığınmacıların reddedilmesinin yasayı çiğnediği ve Britanya’nın ‘insancıl geleceğini’ göz ardı ettiğini söyledi. Sunak, yasa dışı göçle mücadele için belirlenen 5 maddelik yeni plana ilişkin İngiliz parlamentosunda açıklamalarda bulundu. Başbakan, sınır görevlilerinin, Arnavutluk ile yapılan yeni anlaşma kapsamında bu ülkede görevlendirileceğini ve Arnavut sığınmacılardan gelen talepleri ele almak için 400 uzmandan oluşan özel bir birimin kurulacağını duyurdu.


New York Times | Enflasyon yavaşladı, "yumuşak iniş" umudu doğdu

New York Times, ABD'de enflasyonun Kasım ayında beklenenden daha fazla yavaşladığını ve bunun 18 aylık fiyat artışlarından sonra hem Merkez Bankası hem de tüketicileri umutlandırdığını belirtti. Gazete, bunun büyük ihtimalle Merkez Bankası'nın faizi yarım puan artırma planını değiştirmeyeceğini ifade etti. Ancak enflasyonun düşmesinin ABD Merkez Bankası'nın gelecek sene daha az agresif politikalar izlemesine yol açabileceği ve bunun da "yumuşak iniş" olasılığı yarattığı belirtildi. 

ABD kasım ayı tüketici enflasyonu (TÜFE) yıllık yüzde 7,1’e geriledi. Aylık TÜFE ise yüzde 0,1 arttı. Çekirdek enflasyon bu dönemde aylık bazda yüzde 0,2 yıllık bazda yüzde 6 artarak tahminlerin altında gerçekleşti.


The Washington Post | Fas için spordan fazlası olan bir Dünya Kupası performansı 

The Washington Post, "Dünya Kupası sömürgeciliğin çok da geçmişte kalmış bir anı olmadığını hatırlatıyor" yazdı. Gazete, Fas'ın sürpriz bir şekilde 2022 Dünya Kupası'nda yarı finale kalırken kendisini geçmişte sömürgeleştiren İspanya ve Portekiz'i yendiğine dikkat çekti. Gazete, Fas'ın yarı finalde yine kendisini geçmişte sömürgeleştiren ülkelerden olan Fransa'nın karşısına çıkacağını belirtti. 

Fas, Dünya Kupası'nda yarı finale kalan ilk Afrika ve ilk Arap nüfus çoğunluklu  ülke oldu. Fas, yarı final oynayacak 7. Akdeniz ülkesi oldu. Türkiye, 2002'de turnuvada yarı final oynamıştı. 


Moscow Times | Türkiye, Rus fiyat kotasıyla ile ilgili anlaşmazlığı sonlandırdı

İstanbul ve Çanakkale Boğazlarından geçecek ham petrol yüklü tankerler için Türkiye'nin istediği sigorta teyit mektubu sorununda çözüm sağlandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü salı günü Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Muhataplarımızla yürüttüğümüz görüşmelerin Türk Boğazlarımızı koruyacak yeni uygulamamızın kabulü ile sonuçlanması ve deniz ticaretinin olağan akışı ile devam etmesi memnuniyet vericidir" denildi.


Le Monde | Rusya: Macron’un diplomatik yalnız süvarisi

Fransa, Ukrayna’ya destek amacıyla Paris’te bir konferans düzenlemeye hazırlanırken Le Monde gazetesi, 23 Şubat’ta başlayan savaştan bu yana Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Rusya ve Ukrayna arasındaki stratejisini değerlendirdi. Rusya’nın başlattığı işgalden bu yana Macron ve Rusya lideri Vladimir Putin’in arasında gerçekleşen pek çok konuşmanın çok sayıda diplomat ve Avrupalı ortakları ‘rahatsız ettiği’ belirtildi. Macron’un Putin’le sürdürdüğü bağlantının arkasında dikey bir güç uygulaması ve Rusya’dan gelen uzmanların olduğu belirtildi.


Al Jazeera | Messi, Katar’ın son Dünya Kupası olacağını doğruladı

2022 FIFA Dünya Kupası yarı finalinde Hırvatistan'ı 3-0 yenerek finale yükselen Arjantin'de Lionel Messi tarihe geçti. Messi, turnuva tarihinde en fazla forma giyen futbolcu rekoruna ortak olurken Batistuta'yı geride bırakarak 11 golle Dünya Kupası'nda en fazla fileleri havalandıran Arjantinli futbolcu unvanını elde etti. Arjantinli yıldız 5 gol atan en yaşlı futbolcu olarak da tarihe adını yazdırdı. Arjantin spor basınına konuşan Messi, “Bunu başarabildiğim için çok mutluyum, Dünya Kupası yolculuğumu son maçımı finalde oynayarak tamamlamaktan çok mutluyum. Bir sonraki Dünya Kupası’nda olacağımı düşünmüyorum.” dedi.