Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Britanya Başbakanı Johnson "ağır yaralı", iktidar elinden kaymasın diye sıkı sıkı tutunuyor

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

07 Temmuz 2022 09:32

T24 Dış Haberler

Britanya Başbakanı Boris Johnson son bir yılda art arda yaşanan krizlerin sonucusunda göreve devamı için en büyük çıkmaza girdi. New York Times, Highland Park'taki 4 Temmuz ABD Bağımsızlık Günü kutlamasına silahlı saldırı düzenleyerek 7 kişiyi öldürdüğünden şüphelenilen 21 yaşındaki Robert Crimo'nun "endişe verici davranışları" nedeniyle polisin radarına birden fazla kez girdiğine; ancak buna rağmen izin çıkararak silahlar alabildiğine dikkat çekti. Rusya parlamentosunun alt meclisi Devlet Duması'nın Başkanı Vyaçeslav Volodin, ABD'nin Rus varlıklarını dondurması veya el koyması durumunda "Alaska'yı geri alabileceklerini" söyledi. 

7 Temmuz 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Times | Johnson hayatı için mücadele veriyor
The Guardian | Çaresiz, aldanmış Başbakan iktidara tutunuyor
The Daily Telegraph | Ölümcül yaralı Başbakan, Kabine’nin istifa çağrılarına uymadı
The Independent | Acı son
The Herald | Johnson: Görevde kalacağım

Britanya Başbakanı Boris Johnson son bir yılda art arda yaşanan krizlerin sonucusunda göreve devamı için en büyük çıkmaza girdi. Johnson’ın göreve getirdiği Muhafazakâr Parti Grup Başkanı Chris Pincher hakkındaki taciz iddialarından haberdar olduğunun ortaya çıkması, kabinede büyük bir depreme neden oldu. Aralarında bakanların da bulunduğu 39 hükûmet yetkilisi dün görevinden istifa ederken, Johnson’ın da istifa etmesi çağrısında bulunuldu.

İstifa eden Maliye Bakanı Rishi Sunak yerine göreve gelen Nadhim Zahawi dahi Johnson’ın görevden ayrılması çağrısında bulunurken dün Parlamento’da soruları yanıtlayan Johnson, görevine devam edeceğini söyledi.

İstifa çağrılarını yanıtsız bırakan Johnson, bir adım daha atarak Kabine Bakanı Michael Gove’un görevine son verdi.

Britanya basını, Johnson’ın “iktidara tutunduğu” değerlendirmesini yaparken, istifa etmese dahi Johnson’ın “yolun sonunun göründüğü” belirtildi.

New York Times | Endişe verici sinyaller, ancak yine de silah alabildi

New York Times, Highland Park'taki 4 Temmuz ABD Bağımsızlık Günü kutlamasına silahlı saldırı düzenleyerek 7 kişiyi öldürdüğünden şüphelenilen 21 yaşındaki Robert Crimo'nun "endişe verici davranışları" nedeniyle polisin radarına birden fazla kez girdiğine; ancak buna rağmen izin çıkararak silahlar alabildiğine dikkat çekti. Kariyerini silah almayı kolaylaştıran yasalarla mücadele ederek geçiren eyalet senatörü Julie Morrison da saldırıya uğrayan kutlamaya katılanlardandı. Morrison, Illinois'in sıkı silah yasalarına rağmen böyle bir şeyin yaşanmış olmasının, kendilerini düzenlemelerdeki açıklara bakmaya ittiğini belirtti. 


Wall Street Journal | FBI, Çin'in teknoloji casusları konusunda uyarıda bulundu

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı ve Britanya istihbaratının direktörleri "Çinli casusların yarattığı tehdit" konusunda iş dünyası liderlerine uyarıda bulundu. Direktörler, Çinli casusların özellikle Batılı teknoloji şirketlerinin fikri mülkiyetlerini çalmaya çalıştığını ifade etti.


Moscow Times | Rusya meclisi sözcüsü, Alaska'yı "geri alma" tehdidinde bulundu

Rusya parlamentosunun alt meclisi Devlet Duması'nın Başkanı Vyaçeslav Volodin, ABD'nin Rus varlıklarını dondurması veya el koyması durumunda "Alaska'yı geri alabileceklerini" söyledi. 

Çarşamba günü Duma tatile girmeden önce son oturumda konuşan Volodin, "Amerika şunu hep hatırlasın: Alaska diye bir toprak parçası var" dedi.

Volodin, "Yurtdışındaki kaynaklarımızı yönetmeye çalıştıklarında, bizim de geri alacak bir şeyimiz olduğunu düşünsünler" diye devam etti. 

Volodin, Duma Başkan Yardımcısı Pyotr Tolstoy'un Alaskalılar arasında Rusya'ya katılmak isteyip istemediklerine dair bir referandum yapılmasını önerdiğini de aktardı.

Duma Başkanı, daha sonra gülmemek için kendini tutarken, "Biz onların iç işlerine karışmıyoruz" dedi. Devlet Duması üyeleri Volodin'in sözlerini alkışladı.

Rusya, 1867 yılında Alaska'yı ABD'ye 7.2 milyon dolara satmıştı.


Le Monde | Enflasyon: Toplumsal ve ekonomik büyük risk

Fransa’da yaşam pahalılığının artmasıyla maaşların yeniden değerlendirilmesi talebiyle ülke genelinde yapılan grevlerin sayısı artıyor. Ulaştırma, güvenlik ve çok sayıda özel şirkette maaşlılar eyleme geçiyor. Euro, dolar karşısında son 20 yılın en düşük hâline gerilerken enerji fiyatları da artıyor. Fransa’da Başbakan Elisabeth Borne’un siyasi gündeminin merkezine hayat pahalılığını alması talep ediliyor.


Al Jazeera | Nükleer anlaşmaya geri dönme çabaları içindeyken ABD’den İran’a yeni yaptırımlar

ABD, İran'ın Doğu Asya'ya petrol ve petrokimya ürünleri satışına yardım ettiği belirlenen kişi ve kuruluşlardan oluşan bir ticaret ağına yaptırım uyguladığını duyurdu. ABD yönetiminin bugünkü yaptırım eyleminin, daha önce 16 Haziran’da İran petrokimya satışlarını destekleyen uluslararası bir ağa uygulanan yaptırımları takip ettiği belirtildi. Yaptırımlar, kişi ve kuruluşların ABD’deki varlıklarını dondurarak bunlardan herhangi bir menfaat sağlanmasını engelliyor. Öte yandan ABD’nin yaptırımlarının, İran ile 2015 nükleer anlaşmasına geri dönmek için yapılan dolaylı görüşmeler sürerken gelmesi dikkati çekti.