Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | ABD'de milyarlık pandemi yardımı vurgunu

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

17 Ağustos 2022 09:34

T24 Dış Haberler

İklim değişikliğinin etkileri dünyanın dört bir yanında mevsim normallerinin ötesinde hava olaylarının yaşanmasına neden oluyor. Yaz boyunca rekor sıcaklıkların görüldüğü Britanya’da bazı bölgelerde resmi olarak kuraklık ilan edildi. New York Times, ABD yönetiminin pandemi döneminde halka para yardımı yaparken "tarla" olduğu iddia edilen bahçeli evlere, "Para verilmemesi gerekenler" listesindeki insanlara, ismini N/A olarak yazan 342 kişiye yardımda bulunduğunu aktardı. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya'nın Ukrayna'da nükleer silah kullanmak gibi bir askeri ihtiyacı olmadığını belirtti. İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde 7 Ağustos'ta beş çocuğun ölümüyle sonuçlanan hava saldırısını üstlendi. 

17 Ağustos 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Independent | Britanya’da aşırı sıcakların ardından fırtına uyarısı

İklim değişikliğinin etkileri dünyanın dört bir yanında mevsim normallerinin ötesinde hava olaylarının yaşanmasına neden oluyor. Yaz boyunca rekor sıcaklıkların görüldüğü Britanya’da bazı bölgelerde resmi olarak kuraklık ilan edildi. Kuraklık ilan edilen bölgelerin sayısı giderek artarken bazı bölgelerde de milyonlarca kişiye aşırı yağışlar ve fırtına uyarısı yapıldı. Aşırı yağışlar bazı bölgelerde sokakları sular altında bıraktı.


New York Times | Pandemi dolandırıcıları yardım için olan milyarları çaldı

New York Times, ABD yönetiminin pandemi döneminde halka para yardımı yaparken "tarla" olduğu iddia edilen bahçeli evlere, "Para verilmemesi gerekenler" listesindeki insanlara, ismini N/A olarak yazan 342 kişiye yardımda bulunduğunu aktardı. Gazete, sahte kimliklerle yardım alındığını; ölü insanlar adına çekler yazıldığını belirtti. Haberde hem Trump hem de Biden yönetiminin "güven" üzerine kurulu denetimin az olduğu yardım sisteminin ABD tarihinin en büyük dolandırıcılıklarından bazılarına sebep olduğu belirtildi. Savcılar, şimdi yolsuzluk yapan bu insanların peşine düştü. NYT, yaklaşık 500 kişinin bu dosyalar üzerinde çalıştığını bildirdi.


Wall Street Journal | Biden kapsamlı iklim ve sağlık sistemi tasarısını yasalaştırdı

ABD Başkanı Joe Biden, enflasyonun düşürülmesine yönelik kapsamlı sağlık, iklim ve vergi düzenlemelerini içeren yasayı imzaladı.

Biden, Kongrenin onayını alan "Enflasyonu Düşürme Yasası"nı Beyaz Saray'da düzenlenen imza töreni ile onayladı.

Törende yaptığı konuşmada Biden, yasanın ABD tarihinin en önemli yasalarından biri olduğunu söyleyerek "Bu yasa, iklim konusunda şimdiye kadar atılmış en büyük adım." değerlendirmesinde bulundu.

Yasanın ABD'nin iklim değişikliğiyle mücadele için cesur ek adımlar atmasına izin vereceğini kaydeden Biden, sağlık hizmeti almak için mücadele eden Amerikalılara ise önemli faydalar sağlayacağını anlattı.

Biden, yasayla gelecek 10 yıl içinde bütçe açığının 300 milyar doların üzerinde azaltılacağını vurgulayarak enflasyonla mücadele için açıkların azaltılacağını dile getirdi.


Moscow Times | Rusya, Ukrayna'da nükleer silah kullanmaya "askeri ihtiyaç" olmadığını söyledi

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya'nın Ukrayna'da nükleer silah kullanmak gibi bir askeri ihtiyacı olmadığını belirtti. 

Salı günü Moskova'daki bir uluslararası güvenlik konferansında konuşan Şoygu, "Askeri açıdan Rusya'nın Ukrayna'da belirlediği hedeflere ulaşabilmesi için nükleer silah kullanmasına gerek yok" dedi.

Rusya'nın 6 aylık işgalinde beklediği ilerlemeyi kaydedemediği için Ukrayna'da potansiyel olarak nükleer ve kimyasal silahlar kullanabileceğine dair haberlere değinen Şoygu, "Bunlar tamamen yalan" dedi.

Rusya Savunma Bakanı, "Rus nükleer silahlarının ana amacı nükleer saldırılara karşı caydırıcılıktır. Sadece olağan dışı durumlarda kullanılır" dedi. 

Britanya askeri istihbaratının başındaki General Jim Hockenhull, cuma günü BBC'ye verdiği söyleşide "savaş alanı dinamiklerinin değişmesi durumunda Rusya'nın nükleer silah kullanma olasılığının artacağını" söylemişti. 


Le Monde | Salman Rüşdi’ye saldırı: Edebiyat dünyasında şok etkisi yarattı

1980'lerde yazdığı "Şeytan Ayetleri" kitabı sonrası dönemin İran lideri Ayetullah Humeyni, hakkında ölüm fetvası verilen, İslam dünyasının tepkisini çeken yazar Salman Rüşdi’ye New York’ta düzenlenen saldırının etkileri sürüyor. Le Monde gazetesi, durumu iyiye giden Rüşdi’ye yönelik saldırının edebiyat dünyasında şok etkisi yarattığını aktardı. Fransız yazarlar, ifade özgürlüğünü hedef alan saldırıyı kınadıklarını açıkladı.


Al Jazeera | İsrail ordusu, Gazze’de çocukların öldürüldüğü saldırıyı üstlendi

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde 7 Ağustos'ta beş çocuğun ölümüyle sonuçlanan hava saldırısını üstlendi. Saldırının ardından İsrail ilk olarak, İslami Cihad’ın fırlattığı roketlerden birinin Gazze içine düştüğünü savunmuştu. Öte yandan İsrail ordusunun daha önceki açıklamada sorumluluğun İslami Cihad’a yüklenmediği belirtildi. Saldırıda, 3-16 yaşları arasında 7 çocuk yaşamını yitirmişti.