Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Araştırma Merkezi, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) bu yılın ocak-mart arasını kapsayan yılın ilk çeyreğine ilişkin büyüme verilerinde işgücü ödemelerinin aldığı payın ilk çeyrekte, 2022 sonuna göre, "olağanüstü" bir artışla yüzde 25,2'den yüzde 38'e çıkmasında soru işaretleri olduğunu belirtti.
TÜİK, bugün açıkladığı verilerde Türkiye ekonomisinin yılın ilk 3 ayında çeyreklik bazda yüzde 0,3, yıllık bazda ise yüzde 4 büyüdüğünü bildirmişti. Veri setine uzun zamandır gerileyen ve tarihi düşük seviyelere inen işgücü ödemelerinin payının, ilk çeyrekte hızlı bir şekilde artması dikkat çekmişti.
TÜİK, EYT'ye dikkati çekti
Verilere göre, işgücü ödemeleri, milli gelirden yüzde 38'lik bir pay alarak 2020 sonrası en yüksek değeri gördü. İşgücünün payı, 2022'nin son çeyreğinde yüzde 25,2 seviyesinde.
TÜİK açıklamasında bu hızlı artışta EYT'nin etkili olduğu, EYT dışarıda bırakıldığında ise işgücü ödemelerinin payının yüzde 33,5 seviyesinde hesaplandığı belirtildi.
TÜİK'e şeffaflık çağrısı
DİSK-AR'ın açıklamasında ise verilerle ilgili soru işaretleri olduğu kaydedilerek, şu ifadelere yer verildi:
"Öncelik EYT ödemeleri dönemsel ve olağandışı bir gelişmedir. Dolayısıyla TÜİK’in EYT’ye bağlı işgücü ödemeleri hariç işgücü ödemelerini esas alması ve bunu açıklaması gerekirdi. 2023 1. çeyrekte kıdem tazminatı ödemeleri işgücü ödemelerinin payını şişirmişti
TÜİK işgücü ödemleri tahmininde bir dizi soru işareti vardır. EYT’ye bağlı kıdem tazminatı ödemelerinin işgücü ödemelerindeki payı ayrıca belirtilmelidir. TÜİK kaç kişiye ne kadar EYT’ye bağlı işgücü ödemesi yapıldığını açıklamalıdır.