Gündem

Deprem çantası nasıl hazırlanır, deprem çantası içinde neler bulunmalı?

Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki deprem sonrası, deprem çantası yeniden gündeme geldi. Uzmanlar, deprem çantası içeriğini açıkladı. Yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçları ve değerli evrakların saklanabileceği bir deprem çantası hayat kurtarabilir. Peki, Deprem çantası nasıl hazırlanır, deprem çantası içinde neler bulunmalı? İşte, deprem çantası malzemeleri

06 Şubat 2023 09:51

Sabaha karşı saat 04.17'de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Çevre illerden de şiddetli biçimde hissedilen deprem nedeniyle binaların yıkıldığı, can ve mal kaybının yaşandığı bilgileri geliyor. Uluslararası yardımı da içeren dördüncü seviye alarm verdiklerini açıklayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Şimdiye kadar en büyüğü 6.6 olan 22 artçı deprem oldu" bilgisini verdi. AFAD, saat 06.30 itibarıyla 7 ilde 76 kişinin yaşamını yitirdiğini, 440 kişinin yaralandığını açıkladı. Depremin ardından vatandaşlar, deprem çantası ile ilgili detayları araştırmaya başladı. Deprem çantası içeriği, çantanın nerede bulunması gerektiği merak edildi. Peki, deprem çantası nasıl hazırlanır, deprem çantası içinde neler bulunmalı? İşte, deprem çantası malzemeleri:

Deprem çantası içinde neler bulunmalı?

Deprem çantasında bulunması gereken malzemeler arasında yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar (Konserve, kuru meyveler, tahin–pekmez, meyve suyu, vb.) bulunması, kişileri dinç ve ayakta tutmak için gereklidir.

Deprem çantası nasıl hazırlanır?

Deprem çantasının içerisinde olması gereken belgeler;

Kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet vb.)

Tapu, sigorta, ruhsat belgeleri

Zorunlu Deprem Poliçesi

Diplomalar

Pasaport, banka cüzdanı vb.

Diğer (evcil hayvan sağlık karnesi, vb.)

Giyecekler

İç çamaşırı

Çorap

Yağmurluk

İklime uygun giysiler

Su

Her bir aile üyesi düşünülerek yeterli içme suyu alınmalı.

Hijyen malzemeleri

Sabun ve Dezenfektanlar

Diş fırçası ve macunu

Islak mendil

Tuvalet kâğıdı

Hijyenik ped

Diğer malzemeler

İlk yardım çantası

Uyku tulumu veya battaniye

Çakı, düdük, küçük makas

Kâğıt, kalem

Pilli radyo, el feneri ve yedek piller (dayanıklı/uzun ömürlü pil seçilmeli)

Deprem çantası nerede durmalı?

Afetlerden hemen sonra ihtiyaç duyabileceğiniz malzemelerin bulunduğu bir Afet ve Acil Durum Çantanızın hazır ve ulaşılabilecek bir yerde olması önemlidir. Çanta, sorumlu olduğunuz kişi/kişiler (bebekler, yaşlılar, engelliler) ve varsa evcil hayvanlarınız için gerekli ihtiyaçları da içermelidir.

Bir afet sonrası yiyecek, içecek ve acil ihtiyaçları temin edebileceğiniz yerlere ulaşamayabilirsiniz. Küçük yaralanmalarınız varsa bunları kendiniz giderebilirsiniz. Bu tip durumlar için afet çantanızın içinde olması gerekenleri doğru belirleyip, çantanızı kolay ulaşacağınız bir yerde saklamanız çok önemlidir. Afet ve Acil Durum Çantası sadece evinizde, iş yerinizde değil okulunuzda, sınıfınızda da olmalıdır.