Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıkıma neden olduğu 11 ilde gerçekleştirilecek imar faaliyetlerinin 46 milyar dolarlık maliyet yaratacağını açıkladı. İMSAD, bölgedeki imar faaliyetlerinin inşaat malzemelerine yönelik yaratacağı ek talebin ise sektör ihracatında yavaşlamaya yol açabileceğine dikkati çekti.
İMSAD tarafından hazırlanan ve depremin etkilerine yer verilen, "Şubat 2023 Sektör Raporu"nda, deprem bölgesinde gerçekleştirilecek imar faaliyetlerinin 46 milyar dolarlık maliyet meydana getireceği belirtildi. Buna göre, yıkılan ve ağır hasar nedeniyle kullanılamayacak durumdaki 550 bin dairenin yeniden yapılması için 28,9 milyar dolar; bu binaların alt yapısı için ise 5,6 milyar dolar harcama yapılması öngörüldü.
Orta ve az hasarlı konutların onarımı ve güçlendirmeleri için 2,6 milyar dolar harcama yapılması beklenirken; ticari binaların yapım ve onarımı için 3,4 milyar dolar ve kamu binalarının yapım ve onarımı için de 2,5 milyar dolar harcama hesaplandı.
Altyapı onarımı ve yenilenmesi için ise 3 milyar dolar harcama gerektiği belirtildi.
"İhracatta yavaşlamaya yol açabilir"
Rapora göre, 11 ilde hedeflenen imar faaliyetleri inşaat malzemelerine yönelik yüksek bir ilave talep yaratırken, bu çerçevede inşaat malzemelerinin yurtiçi pazarda kullanımının ihracatta yavaşlamaya yol açabileceği belirtildi.
Öte yandan, 2022'nin son çeyreği ile yılın tamamına ilişkin değerlendirmelere de yer verilen rapora göre, inşaat malzemeleri sanayi üretimi son çeyrekte geçen yılın son çeyreğine göre yüzde 3,4 azaldı. Buna rağmen yılın tamamında inşaat malzemeleri sanayi üretimi geçen yıla göre 0,2 yükseldi.
İnşaat sektörü ise 2022 dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2 büyüyerek son beş çeyrekte yaşanan düşüşü sonlandırdı. Diğer sektörlerdeki zayıflamaya karşın inşaat sektöründe yaşanan büyüme, daha çok baz etkisi ile gerçekleşti. Ancak, sınırlı oranda gerçekleşen iyileşmenin dinamiklerindeki kırılganlıkların devam ettiği belirtildi. (Reuters)