DenizBank'ın, ABD'nin geçen hafta Rusya'ya yönelik yaptırım kapsamını Rus ödeme sistemi Mir'i de içine alacak şekilde genişletmesi üzerine bu sisteminin kullanımını durdurduğu bildirildi.
Euronews'te yer alan
habere göre; ABD Hazine Bakanlığı'nın geçen hafta getirdiği yeni yaptırımlar, Mir'i işleten Rus Ulusal Kart Ödemeleri Sistemi'ni (NSPK) kapsıyor.
DenizBank tarafından yapılan açıklamada, "Şu anda Mir ile hizmeti veremiyoruz" denildi. Bankanın, "uluslararası yaptırım düzenlemelerine uygun hareket ettiği" ifade edildi.
ABD Hazine Bakanlığı geçen ay aralarında Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD)'a bir mektup göndererek Rusya'ya yönelik yaptırımlar gereği olarak ticari bağları kesmemeleri halinde cezalarla karşı karşıya kalabilecekleri uyarısında bulunmuştu.
İş Bankası da Mir'in kullanımını durdurdu
Hisseleri pazartesi günü yüzde 10 değer kaybeden İş Bankası da Mir ödemelerini durdurduklarını ve ABD Hazine Bakanlığı'nın yeni yaptırımlarını değerlendirdiklerini açıkladı. Banka ayrıca ulusal ve uluslararası hukuka, düzenlemelere ve ticari iş kurallarına uygun davranma konusunda kararlı olduklarını vurguladı.
Reuters haber ajansının haberinde; iki bankanın ayrı ayrı açıklamalarla Mir sisteminin kullanımını durdurması, Türkiye'nin dengeli bir diplomasi izlemeye çalıştığı bir dönemde Batı ile Rusya arasındaki mali ateş arasında kalmaktan kaçınma çabalarının yansıttığı belirtildi.
Öte yandan Rus haber ajansı TASS Halkbank, Ziraat Bankası ve Vakıfbank'ın Mir'le ödemeleri hala kabul ettiklerini aktardı.
NATO üyesi Türkiye, Ukrayna işgali sonrası Rusya'yı hedef alan Batı yaptırımlarını uygulamıyor ve iki tarafla da yakın ilişkilerini sürdürüyor. Ancak Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Volodimir Putin'in sıklıkla görüşmesi ve iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin Batılı diplomatları 'giderek endişelendirdiği' kaydediliyor.
TIKLAYIN: İş Bankası Rus ödeme sistemi Mir'i askıya aldı