Bolu Valiliği'nin yaptığı açıklamada ilk belirlemelere göre; 66 kişinin hayatını kaybettiği, 51 kişinin yaralandığı Grand Kartalkaya Otel yangını, Türkiye'nin en önemli kış turizmi merkezlerinden birisi olan Kartalkaya'da itfaiye aracı bulundurulmadığını ortaya çıkardı. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, yangından saatler sonra yaptığı açıklamada, içeride çalışmaların sürdüğünü söyledi. Yangından kurtulan E.T., ailesinden iki kişiye ulaşamadıklarını belirterek; "Ailemden iki kişiye ulaşamıyoruz ama ölen kişilerin arasında yoklar tek tesellim bu şu an. Onları da bulursam rahatlayacağım. Ama ölü listesine de güvenemiyorum. 10 kişi diye basına düşmüş baktık, daha fazla kişi çıkarıldı. Bazılarına kimlik tespiti yapılmadı. Uykuda yakalandı insanlar korkunç, tatil diye geldik cenazelerle döneceğiz" dedi. İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Afşin Ahmet Kaya, otelin ahşap olması nedeniyle A'dan Z'ye her şeyin yanmaya müsaitliğine ve bölgede hazır bekleyen bir itfaiye ekibi dahi bulunmamasına dikkat çekerek; "Mevzuatta her şey var ama yetmiyor. Bahsettiğimiz otelde yangın merdiveninin olmaması yazar mevzuatta mesela. Hadi diyelim ki mevzuatta yok bu durumda da işletmelerin kendilerinin talep etmesi gerekir. Vermedilerse kendin kur" ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin önemli kayak merkezlerinden 2 bin 200 rakımlı Kartalkaya’da Grand Kartalkaya Otel'de, saat 03.30 sıralarında yangın çıktı. Kartalkaya'da doluluk oranı yüzde 90 olan otelin dördüncü katında bulunan restoran bölümünde çıkan yangın, hızla tüm katlara yayıldı ve 66 kişi hayatını kaybetti.
Bolu Valisi Abdülaziz Aydın, "Kartalkaya'nın Bolu il merkezine uzaklığı, itfaiye araçları için yaklaşık 1 saat 15 dakika mertebesinde. Buzlanmanın da yaşandığı bir mevsimdeyiz. Ama arkadaşlarımız hızlıca bölgeye intikal etti ve yangına müdahale etti" açıklamasını yaptı.
İtfaiye tek tek odalara girmiş
Vali Aydın, vatandaşların önemli bir kısmının kendi imkanlarıyla otelden çıktıklarını belirterek, "İtfaiye ekiplerimiz tek tek odalara girmek suretiyle yangından etkilenen vatandaşlarımız olup olmadığını teyit ediyorlar. İlk müdahaleyi yapan AFAD. Onlar gelip vatandaşlarımızı tahliyeye başlamışlar" diye konuştu.
Bolu'da kayak merkezinde yangın: 10 ölü, 32 yaralı!
Bölgede itfaiye birimi yokmuş!
2 bin yatak kapasiteli, lüks otellerin konumlandığı bölgede, hiçbir itfaiye biriminin bulunmadığı ortaya çıktı.
T24'e konuşan Bolu Belediyesi İtfaiye Basın Bölümü, bölgede belediyeye ait bir itfaiye birimi olmadığını belirterek, otelin kendi itfaye ekibi olduğunu kaydetti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı internet sitesinde paylaşılan verilere göre, Türkiye'nin başkenti Ankara ile en büyük şehri İstanbul arasında bulunan Kartalkaya'daki lüks otellerin yaklaşık 2 bin yatak kapasitesi, yaklaşık 10 bin kişilik de mekanik tesis / kayak tesisi kapasitesi bulunuyor.
Bolu Belediye Başkanı Özcan'dan saatler sonra gelen açıklama
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, yangından saatler sonra bir açıklama yaptı ancak bölgede itfaiyenin bulunup bulunmadığına dair bir yorumda bulunmadı.
CHP'li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, kişisel X hesabından şunları söyledi:
"Bu gece Saat: 03.30'da Kartalkaya'da çıkan otel yangınına itfaiye ekiplerimiz ile birlikte intikal ettik. Tüm ekiplerimiz cansiperane bir şekilde birçok vatandaşımızı yangından çıkarttı ve halen daha içeride çalışmalar devam ediyor. Allah bir daha böyle acılar göstermesin."
Yangından kurtulan tanık: Ailemden iki kişi kayıp, ölü sayısı 10 dediler ama daha fazla kişi çıkarıldı
Yangından sağ olarak kurtarılan E.T., "Uyandığımda zaten boğuluyorum sandım. Herhangi bir yangın alarmı duymadım, ötmüştür belki ama ben boğazımda yanma hissi ve boğulma refleksiyle uyandım zaten. Adanalıyız depremi atlattık fakat bunun yangın olduğunu farkettiğim an bu sefer bitti heralde dedim. Ailemden iki kişiye ulaşamıyoruz ama ölen kişilerin arasında yoklar tek tesellim bu şu an. Onları da bulursam rahatlayacağım. Ama ölü listesine de güvenemiyorum. 10 kişi diye basına düşmüş baktık, daha fazla kişi çıkarıldı. Bazılarına kimlik tespiti yapılmadı. Uykuda yakalandı insanlar korkunç. Tatil diye geldik cenazelerle döneceğiz" dedi.
Mevzuat ne diyor?
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Afşin Ahmet Kaya, otelin ahşap olması nedeniyle A'dan Z'ye her şeyin yanmaya müsaitliğine ve bölgede hazır bekleyen bir itfaiye ekibi dahi bulunmamasına dikkat çekerek şunları söyledi:
"Mevzuat şöyle; binaların yangından korunması yönetmeliği 50. maddede yatak odalarını duvarlarının en az 60 dakika yangına dayanıklı olması gerekiyor. 20 ve üstü yatak sayısına sahip otellerde her kat için en az 2 acil çıkış alanı olmalı. Yatak sayısı 20 ve altındaysa bir tane de yetebiliyor. İç koridor kapıları 30 dakika yangına dayanıklı olmalı. En önemli husus ise böyle bir tesiste yangınla ilgili bir 'springer sistemi' olmalı. Bu sistemde su tahliye alanlarına geliyor ve ateşin olduğu bölgelerde çalışıyor. Fakat bu otel ahşap, A'dan Z'ye her şey yanmaya müsait. Biz böyle bir durumda yangın söndürme sisteminin devreye girmesini beklerdik. Acil durum planı olacak. Kişi ya da kişiler ekip oluşturacak, tahliye ve yangına müdahale noktasında. Yangın sırasında bazı çalışanların pencelerden atladığını gördük. Bu yanlış. Hızlıca alanın tahliye edilmesi gerekiyor. Öncelikle içerideki hassas grup olan kadın, çocuk ve yaşlıları tahliye etmeleri gerekirdi. Bunların olması gerekirdi.
"En azından sezonluk itfaiye ekipleri kurulmalı"
Karayolları özellikle bu tarz tesislerin olduğu yerlerde şeflikler oluşturuyor. Orada bir ekip konuşlanıyor. Örneğin; OSB bölgeleri kendi içlerinde yangınlarına da özel olarak müdahale edebilecek itfaiye teşkilatları kuruyor. 112, AFAD, itfaiye gibi ekiplerin bir merkezinin olması, 7/24 veya en azından sezonluk dahi olsa görev alması gerekir.
"Bahsettiğimiz otelde yangın merdiveninin olmaması yazar mevzuatta mesela"
Mevzuatta her şey var ama yetmiyor. Bahsettiğimiz otelde yangın merdiveninin olmaması yazar mevzuatta mesela. Hadi diyelim ki mevzuatta yok bu durumda da işletmelerin kendilerinin talep etmesi gerekir. Vermedilerse kendin kur. Bütün bunları yaparken işletmenin harcayacağı paradan kaybettiği itibardan daha az. Bunları yapmak için harcayacağı para 10 lira ama bunlar yaşanınca kaybedilen 100 lira. Can kaybı yeryüzündeki her şeyden önemli tabii ama işletmeler bu tip durumlara ticari açıdan baktığı için belirtiyorum bu detayı."
Kızılcık Şerbeti kamera arkası: Nursema, Pembe, Fatih, Doğa ve diğer karakterler konuştu |
_____________________________________________________________________________________________________