Gündem

Cumhurbaşkanlığı korumaları avukatı darp etmişti; soruşturma izni vermeyen valilik kararı kaldırıldı

Valiliğin kararında şiddet "orantılı" bulunmuştu

08 Kasım 2019 14:19
İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde Demirören ile Kalyoncu ailelerinin düğünü için trafiğin kesilmesine itiraz ettiği için polis ve Cumhurbaşkanlığı koruma polisleri tarafından darp edilen avukat Sertuğ Sürenoğlu soruşturmasına gelişme yaşandı. Şiddeti ‘orantılı’ bulduğu için polisler E.T. ile E.F.A. hakkında soruşturma açılmasına izin vermeyen İstanbul Valiliği’nin kararı kaldırıldı.

BirGün'den Uğur Şahin'in haberine göre Beşiktaş’ta Demirören ile Kalyoncu ailelerinin düğünü vesilesiyle 13 Nisan’da trafiğin kesilmesine itiraz eden Avukat Sertuğ Sürenoğlu’nun görevli polis memurları ile Cumhurbaşkanlığı koruma polisleri tarafından Çırağan Sarayı içerisinde saatlerce darp edildiği belirtildi. Sonrasında Sürenoğlu, söz konusu polisler hakkında ‘zor kullanma yetkisinin aşılması’, ‘kasten yaralama’, ‘eziyet ve işkence’ suçlarından soruşturma açılmasıyla başvuru yaptı. Ancak İstanbul Valiliği, görevli polis memurları E.T. ile E.F.A. hakkında soruşturma izni verilmemesine karar verdi. Valilik, Sürenoğlu’na yönelik polis müdahalesinin ‘orantılı’ olduğunu savundu. Bunun üzerine Sertuğ Sürenoğlu ile Türkiye Barolar Birliği, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurarak karara itiraz etti.

Kararın kaldırılmasına hükmedildi

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Birinci İdare Dava Dairesi, Valiliğin ‘soruşturma izni verilmemesi’ kararının kaldırılmasına hükmetti. Kararda, şu ifadelere yer verildi: “Hazırlık soruşturması yapılmasının idari izne bağlanmasına gerek bulunmadığından, itirazın kabulüne İstanbul Valiliği'nin 28/06/2019 tarih ve 198 sayılı "soruşturma izni verilmemesi" kararının kaldırılmasına, 4483 sayılı Yasa uyarınca karar verilmesine yer olmadığına, genel hükümlere göre soruşturma yapılmak üzere dosyanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na, kararın birer örneğinin taraflara da tebliğe çıkarılmak üzere İstanbul Valiliği'ne gönderilmesine, 10/10/2019 tarihinde kesin olarak oy birliğiyle karar verildi.”

"Kanunların devletin memurları için de geçerli olduğuyla yüzleşecekler"

Konuya dair Sürenoğlu’nun avukatı Ömer Kavili, şöyle dedi: “Bu kararın satır arası şu: Valilik kanunları uygulamıyor ve bilmiyor. Valilik, hukuktan istifa etmiş durumda, bu karar bunu ortaya çıkardı. Oysa soruşturmayı yapan müfettişe ben doğrudan söyledim, ‘izin almanız gerekmiyor’ diye. Soruşturmayı, ‘görevi ihmalden’ yapıyorlardı. Oysa burada işkence suçu var. Bunun için izin almak gerekmiyor. Söz konusu iki polis memuru, ‘cumhurbaşkanı hakaret etti’ iddiasıyla tutanak da tutmuştu. Öyle bir şey yok ve takipsizlik kararı verildi, o kesinleşti. Mahkeme kararı verirken, ‘işkence suçlarında doğrudan soruşturma yapılır, izin almaya gerek yok’ diyerek hukuk kuralını uyguluyor. İşkence suçunda mağdur avukatsa ceza alt sınırı 8 yıldan az olamaz deniyor. Bu ağır cezalıktır ve bunlar Çağlayan Adliyesi’ndeki ağır ceza mahkemelerinde yargılanacak. Kanunların devletin memurları için de geçerli olduğuyla yüzleşecekler.

Ne olmuştu?

Olay, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TFF Başkanı Yıldırım Demirören’in kızının düğününe katılmak üzere Çırağan Sarayı’na gittiği 13 Nisan günü yaşanmıştı. Cumhurbaşkanlığı konvoyu nedeniyle Çırağan Sarayı önündeki caddede trafik yoğunluğu oluşmuştu. Otobüsle Yeniköy’den Beşiktaş’a gitmeye çalışan avukat Sürenoğlu da trafiğe tepki göstermişti. Sürenoğlu, konvoydaki Cumhurbaşkanlığı koruma polisleri tarafından ‘yakalanarak’, bir araca bindirilmişti. Çırağan Sarayı bahçesinde iki saat kadar araç içinde bekletilen Sürenoğlu, burada darp edildiğini ve hakarete uğradığını ifade etmişti. Sürenoğlu, olay sonrası kendisine zorla bir tutanak imzalatıldığını öne sürerek şikâyetçi olmuştu.