Gündem

"Cumhurbaşkanlığı Koruma Hizmet Müdürlüğü" düzenlemesinde dikkati çeken değişiklik

Koruma Hizmet Müdürlüğü’nün koruyacağı kişilerin sayıldığı düzenlemeye "Cumhurbaşkanlığı yapmış kişiler" ifadesi de eklendi

20 Eylül 2024 13:30

T24 Ankara

OHAL döneminde, 1 No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulan “Koruma Hizmetleri Genel Müdürlüğü” ile ilgili düzenlemeye kritik bir ekleme yapıldığı ortaya çıktı. 14 Eylül tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeyle, mevcut cumhurbaşkanının nasıl korunacağını düzenleyen maddeye, “Cumhurbaşkanlığı yapmış kişiler” ifadesi eklendi. Böylece, eski cumhurbaşkanlarının da mevcut cumhurbaşkanı gibi korunabilmesine olanak sağlandı.

OHAL döneminde çıkartılan 1 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve sonraki cumhurbaşkanlarının nasıl korunacağını gösteren bir dizi düzenleme yapıldı. Kararname ile “Koruma Hizmetleri Genel Müdürlüğü” kuruldu ve genel müdürlüğün hizmet yönünden Cumhurbaşkanı’na, idari yönden Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı’na bağlı olacağı düzenlendi.

Koruma hizmetlerinin ayrıntılı biçimde düzenlendiği kararnamede, genel müdürlüğe bağlı korumaların, Cumhurbaşkanını, aile fertlerini, Cumhurbaşkanı yardımcılarını, Bakanları, Bakan Yardımcılarını ve Cumhurbaşkanının korunması yolunda talimat vereceği kişileri korumakla yükümlü olduğu da belirtildi.

Dikkati çeken ekleme

Koruma Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün Cumhurbaşkanı ile sayılan bu kişileri “maddi ve manevi şahsiyetlerine yönelik her türlü saldırıya” karşı koruyacakları belirtildi.

14 Eylül tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle, söz konusu bu düzenlemeye kritik bir ifade eklendi. Koruma Hizmet Müdürlüğü’nün koruyacağı kişilerin sayıldığı düzenlemeye “Cumhurbaşkanlığı yapmış kişiler” ifadesi de eklendi.

Çalıkuşu: “Cumhurbaşkanlığı’ndan vaz mı geçiyor?”

Konuyu gündeme getiren Karar gazetesi yazarı, Avukat Figen Çalıkuşu, yazısında, değişiklikle ilgili olarak şu yorumu yaptı:

"Sürekli bir erken seçim tartışması gündemi işgal ederken, 14 Eylül tarihli Resmî Gazetede yayınlanan bu değişiklik bana çok önemli gözüktü. Bunun Erdoğan’ın yeni dönem için yaptığı stratejisinin bir ön hazırlığı olabileceğini düşündüm. Cumhurbaşkanı olarak devam etmeyecek mi acaba? Çünkü eğer Cumhurbaşkanı olarak kalacak olsa idi niye böyle bir değişikliğe ihtiyaç duysun ki…“ Seçilmeyeceğini düşündüğünden kendisi için düzenleme yaptı” diyebilirsiniz ama kendisinin kullandığı bu yetkileri kullanacak yeni Cumhurbaşkanı için bu düzenlemeyi kaldırmak zor bir iş midir? Yoksa yeni anayasa ile cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi mi değişiyor? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanıymış gibi korunmaya devam edeceği ama Cumhurbaşkanı olmayacağı bir yeni sistemin peşinde olabilir mi?"

Bu sistem parlamenter sistem mi?

"AKP Genel Başkanı Erdoğan, başbakan adayı olarak halkın karşısına çıkar, “sizler için kolları sıvadım” der mi? Spekülatif sorular peşi sıra geliyor ama 50+1 rahatsızlığı hem kendisinde hem partisi içinde var, bunu biliyoruz.

Kendisinin bir imza ile dilediği kararı aldığı bu garip rejimde, koltuğuna yeni bir cumhurbaşkanın bu yetkiler ile oturmasını istememesi sanırım en büyük ihtimal. Erken seçim tartışmalarını yaparken 14 Eylül 2024 tarihli Resmî Gazeteye de bir bakın derim… Sanki yeni dönem için hazırlıklar şimdiden yapılıyor."